20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Zadar, Rovinj i Lošinj među 50 destinacija svijeta u knjizi “Wish you were here”

Zadar Sveti Donat – foto M. Marušić

Zadar, Rovinj i Lošinj našli su se među 50 svjetskih destinacija koje je odabrao i uvrstio u svoju novu knjigu “Wish you were here” međunarodno priznati turistički konzultant i profesor Terry Stevens iz Walesa, objavili su u petak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Iz HTZ-a ističu kako je riječ o novoj knjizi “poznatog ‘veterana’ u turističkoj industriji”, koja na više od 200 stranica daje uvid u ono što neku turističku destinaciju čini izvrsnom. Nastala je temeljem Stevensovih 40 godina rada u turističkoj industriji u više od 55 zemalja, gdje je surađivao, predavao, konzultirao destinacije i dr.

Komentirajući uvrštenje tri hrvatske destinacije u knjigu, direktor HTZ-a Kristjan Staničić uz čestitke Zadru, Rovinju i Lošinju kaže da to “potvrđuje pozitivnu sliku koju Hrvatska uživa na međunarodnom turističkom tržištu, a ujedno je i priznanje svim vrijednim hrvatskim turističkim djelatnicima”.

Iz HTZ-a prenose i komentare iz Zadra, Rovinja te sa Lošinja. Tako direktorica Turističke zajednice (TZ) Zadarske županije Mihaela Kadija ističe da su ponosni što je Zadar sa županijom uvršten u tu knjigu, pri čemu autor spominje i njihovu burnu povijest i fascinaciju oporavkom Zadra, koji, po njemu, čuva autohtonost te spaja staro i novo, poput rimskih iskopina i Bašićevih instalacija (Morskih orgulja) koji privlače brojne putnike.

Rovinj – foto pixabay

Direktor TZ grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković iznosi da je autor temeljem posjeta zaključio da Lošinj pruža visoko kvalitetan doživljaj uz dugu tradiciju zdravstvenog turizma i prednosti poput lječilišne klime, bioraznolikosti, mora visoke kakvoće i zraka prve kvalitete, opisujući Lošinj i kao ekološku i modernu destinaciju vitalnosti i zdravlja.

Zadovoljstvo ne krije ni direktorica TZ Rovinja Odette Sapač koja ističe da je autor pohvalio pozitivan smjer razvoja turizma Rovinja i Istre, predstavivši i njihovu dugu povijest te bogatu gastronomsku i smještajnu ponudu.

Terry Stevens poznat je u međunarodnom turizmu kao vrsni stručnjak i poznavatelj sektora, koji je i osnivač i izvršni direktor međunarodne turističke konzultantske tvrtke Stevens & Associates sa sjedištem u Wales, koja je širom svijeta radila na projektima razvoja destinacija i marketinga.

Mali Lošinj

Među njegovim klijentima su i velike svjetske institucije i organizacije, poput Svjetske turističke organizacije, UNESCO-a i Svjetske banke, kao i brojne nacionalne, regionalne i gradske vlade, a trenutno radi na projektima razvoja strateških destinacija na Novom Zelandu, u Sloveniji, Danskoj, Bugarskoj, Irskoj, Sjevernoj Irskoj, Engleskoj i u Škotskoj. Gostuje kao profesor i na brojnim sveučilištima po svijetu, kao i predavač na globalnim skupovima summitima, a do sada je objavio više od 300 knjiga kao i članaka u časopisima o razvoju turizma i destinacija.

Izvor:Hina

Najčitanije