24 C
Kotor

Slušaj online radio

Zadnja gvardija: Prije 43 godine teretnjak šibenske Slobodne plovidbe ‘Kaprije‘ s 18 članova posade nestao je u turskom Mramornom moru

Brod Kaprije

Prije 43 godine teretnjak šibenske Slobodne plovidbe ‘Kaprije‘ s 18 članova posade nestao je u turskom Mramornom moru, o čemu je između ostalih, pisao Šibenik news.

Do danas pomorska nesreća broda ‘Kaprije‘ nije razjašnjena. Ni jedno tijelo nije pronađeno, a jedini ostaci broda ‘Kaprije‘ bili su dva pojasa za spašavanje i još neke sitnice. To je sve što je preostalo od velikog teretnog broda koji je prevozio 4.200 tona kromove rude, podsjeća Pomorac.hr.

Tragedija se dogodila u Mramornom moru kod otoka Marmara na prilazu morskom prolazu Dardanele. Pod do danas nerazjašnjenim okolnostima u maglovitoj noći brod “Kaprije” kojim je zapovijedao kapetan Borjan Dukić, sudario se s grčkim brodom “Soule K.” i odmah potonuo. Povukao je za sobom cijelu posadu. Grčki brod ostao je na površini i uspio se domoći sigurne luke.

“Soule K.” bio je oštećen, ali oštećenja na njemu nisu upućivala na težinu drame niti su pružala objašnjenje zašto je “Kaprije” potonulo tako naglo da se nije uspio spasiti ni jedan član njegove posade. Potraga, kakva slijedi nakon svakog brodoloma, nije dala nikakve rezultate.

Od “Kaprija” nije ostalo ništa. Pomorski vještaci utvrdili su da je “Soule K.” doslovno pregazio “Kaprije” no tijekom dugotrajnog suđenja nije utvrđena isključiva krivica kapetana grčkog broda Constantina Denxesa. Sud je presudio da su za tu tragediju 50: 50 posto krivi on i kapetan “Kaprija” Dukić. Ni nakon 40 godina od potonuća “Kaprija”, najvećoj pomorskoj tragediji u šibenskoj pomorskoj povijesti, ne zna se gotovo ništa, a mnoga otvorena pitanja još uvijek su bez odgovora.

Potraga za pomorcima s broda “Kaprije” na širem području mjesta potonuća, trajala je – 120 sati.

Najčitanije