16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Zagađenje mora u Boki Kotorskoj, obaviješteni nadležni organi (Video)

U Boki Kotorskoj, ali i van zaliva u akvatorijumu od Plave špilje do rta Arza, jutros je evidentirano zagađenje mora većeg obima.

Za sada nije poznato što je ili ko je uzrokovao zagađenje o kojem je obaviještena Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore.

Na površini mora primjetne su masne mrlje, ulje fleke i pjena bijele i žute boje što navodi na zaključak da je došlo do ispumpavanja sadržaja kaljuže i tzv.crnih tankova sa nekog većeg plovila koje je sinoć, ili rano jutros prošlo akvatorijumom zaliva, osnosno morskim prostorim jugoistočno od ulaza u Boku.

11,40 sati

Prljavština na površini mora u Boki evidentirana je još sinoć, pa je u pripravnosti za intervenciju bila i ekipa UPSUL-a i Mornarice VCG sa specijalnim plovilom EKO-1, plutajućom branom i upijačima. Ipak, nakon što je akvatorijumom prošla patrola Inspekcije sigurnosti plovidbe iz Kotora, odlučeno je da za time nema potrebe jer navodno, nije riječ o prosutij nafti ili uljima, već raznoj prljavštini koju je u more juče poslijepodne, sa kopna sprao veći pljusak i kiša koja je tada zahvatila Boku.

“Dio zagađenja, na prvi pogled, zaista liči na mrlje od nafte i ulja, ali to nisu te materije, već razna prljavština koja je sa kišom, u more došla sa obale. U svakom slučaju, inspektor sigurnosti plovidbe je na moru uzeo uzorke vode na kojoj je bila prisutna ta mrlja i ostala prljavština i oni su upućeni na analizu u laboratoriju Instituta za biologiju mora u Kotoru”- kazao nam je izvor iz UPSUL-a.

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije