8 C
Kotor

Slušaj online radio

Zagora – Tradicija duga tri vijeka za generacije novog milenijuma

Trodnevna manifestacija “Plojke“ održana za uskršnje praznike u selu Zagora u Grblju


Mještani sela Zagora u Donjem Grblju su povodom Uskrsa, 16, 17. i 18. aprila, na platou zvanom „Velja ledina“, ispod crkve Sv. Ilije, održali manifestaciju „Plojke“, narodni običaj u nadmetanju bacanjem kamena spljošenog oblika. Manifestaciju je podržala Opština-Turistička organizacija Kotora, uvrštavajući je u kalendar kulturnih događaja za mjesec april, što je nagovještaj prepoznavanja značaja njegovanja starih običaja ovoga podneblja i njegove turističko-kulturološke valorizacije. Prošle godine su „plojke“ uvrštene u program manifestacija koje je podržao Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, te su i ove godine obezbijedili sredstva za organizaciju.

-Plojke se igraju od davnina u grbaljskom kraju, i to samo za Uskrs, ali je ova igra u kontinuitetu od oko 300 godina do danas sačuvana samo u selu Zagora. Mještani igraju plojke na Veljoj ledini, a pobjednička ekipa u znak zahvalnosti i poštovanja, u čast Uskrsa, na kraju iz sveg grla zajednički uzvikuje: „Jaaa-jeee!“ tako da se eho čuje u cijelom selu. Nagrada svima je jaje, koje dobijaju od ekipe koja je izgubila, objašnjava za Boka news Stevan Midorović, predsjednik Mjesne zajednice Savina, koja obuhvata šest sela- Kubasi, Višnjevo, Kovači, Glavati, Krimovica i Zagora.

 U takmičenju su učestvovali i djeca i odrasli, čak i djevojke, igralo se u porodičnom krugu, ukupno oko 80 seljana. Prvoga dana Uskrsa, okupili su se poslije podne oko 16 sati na „zagrijavanju“, a centralna igra bila je drugog i trećeg dana. Pravila su nepisana, a poštuju se po usmenom predanju, te mještani planiraju da ostave i pisani trag o ovom običaju. Za iduću godinu planiraju i organizovani prevoz za turiste iz Boke, namjeravaju da organizuju obuku mladih o načinu igre plojki, te bogatiji kulturni program- nastup pjevačkih i folklornih grupa.

Jaaa-jeee za pobjednike

-Ova je igra slična boćanju u Boki kotorskoj, samo što se igra plojkom (sploštenim oblim kamenom), kojom se sa oko 20 metara udaljenosti gađaju udubljenja na ledini. Svaki pogodak donosi po dva boda. Takmiče se dvije ekipe koje mogu da imaju dva, pet ili 30 članova, s tim da kad ih je više, treba i duže vremena da svi dođu na red za bacanje. Maksimalan broj poena je 18 i ko ih prvi sakupi, pobjednik je. Ta ekipa glasno uzvikuje: „Jaaa-jeee!“ tako da cijelo selo čuje, sve u čast Uskrsa, objašnjava Midorović.

/M.D.Popović/

Najčitanije