35 C
Kotor

Slušaj online radio

Zainteresovani za razvoj javnog prevoza morem

Boka Kotorska foto S.L.

Crna Gora posjeduje značajan potencijal u razvoju javnog prevoza putnika plovnim putevima u Bokokotorskom zalivu, poručeno je sa sastanka ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića i državnog sekretara u tom resoru Zorana Radunovića sa predstavnicima holandskih kompanija Damen i Aqualiner.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) je saopšteno da su Bojanić i Radunović razgovarali sa predstavnicima kompanija Damen i Aqualiner, o mogućnostima razvoja javnog prevoza putnika plovnim putevima.

Iz MKI su naveli da je Damen kompanija koja sa bavi gradnjom, održavanjem i remontom plovnih objekata, a njihov partner Aqualiner se bavi upravljanjem i organizovanjem saobraćajne infrastrukture i plovila za prevoz putnika.

Kompanija Damen je, kako je saopšteno, sa svojim partnerom Aqualiner iskazala interes za razvoj brzog, sigurnog, održivog i ekološki prihvatljivog javnog prevoza plovnim putevima u Crnoj Gori.

“Prepoznavši potencijal koji Crna Gora ima za razvoj ove djelatnosti, predstavnici kompanija su prethodnih dana razgovarali sa predstavnicima lokalne samouprave na teritoriji Bokokotorskog zaliva i obišli obalu, zaliv i lokacije koje mogu biti interesantne sa stanovišta razvoja ove oblasti“, navodi se u saopštenju.

Iz MKI su dodali da su Bojanić i Radunović pozdravili zainteresovanost za potencijale koje Crna Gora ima u toj oblasti, uz poseban osvrt upravo na potrebu razvoja redovnih i sezonskih linija na moru.

“Kako bi se uticalo na smanjenje gužvi u drumskom saobraćaju i brži protok putnika i robe, naročito za vrijeme turističke sezone“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da su sagovornici zaključili da je u narednom periodu potrebno odraditi detaljiniju analizu postojećeg zakonskog okvira, potreba tržišta i stanja na terenu kako bi se definisale smjernice za dalji razvoj projekta.

Najčitanije