16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Zakazana vanredna Skupština akcionara AD Luka Kotor, većinski vlasnik kompanije smjenjuje DPS kadrove

Luka Kotor
Luka Kotor foto Boka News

Vanredna Skupštna akcionara AD Luka Kotor održaće se 7.aprila, a na dnevnom redu je razriješenje aktuelnog sastava Odbora direktora te kompanije čiji je većinski vlasnik Opština Kotor i imenovanje novog Odbora direktora.

Na taj način aktuelna kotorska lokalna vlast koju čini koalicija Demokratske Crne Gore, političke grupacije Za budućnost Kotora i Građanskog pokreta URA, smijeniće Odbor direktora u kome sjede predstavnici DPS-a, partije koja je svoje kratkotrajno upravljanje Opštinom Kotorom od jula 2019. do izbora 30.avgusta 2020., iskoristila i da preko instaliranja svojih predstavnika u organe upravljenja Lukom Kotor, preuzme kontrolu i nad tim, do koronakrize izuzetno uspješnim i profitabilnim preduzećem.

Aktueni Odbor Direktora Luke Kotor izabran 16.marta prošle godine čine predsjednica Tatjana Stanovčić (inače, predsjednica OO DPS Kotora), Ljubo Radovi (DPS) i Draško Krivokapić (SD) kao predstavnici Optine Kotor, Stanislava Subotić (DPS) ispred Fonda PIO i Radomir Rudanović u ime manjinksih akcionara. Na održavanju te sjednice Skupštine akcionara i smjeni dotadašnjeg Odbora direktora, iako je NKT tada već bio zabranio sva okupljanja na otvorenim i zatvorenom prostoru, 16.marta prošle godine su posebno insistirali gradonačelnik Kotora Željko Aprcović (DPS) kao predstavnik većinskog vlasnika i najveći pojedinačni mali akcionar Luke Kotor, počasni predsjednik SDP Ranko Krivokapić. Novi Odbor je odmah potom sa mjesta izvršnog direktora Luke smijenio kapetana Branka Kovačevića (DNP) i za v.d. direktora postavio Marka Radulovića, a sa mjesta sekretarke Društva smijenjena je Snežana Jonica (Socijalisti CG) i na njeno mjesto postavljen Dušan Vukasović (DPS), bivši sekretar tog  Društva i nekadašnji rukovodilac pravnog sektora Luke Kotor.

Aktuelna kotorska gradska vlast sa Vladimirom Jokićem (Demokrate) na čelu sada se priprema da vrati upravljanje nad Lukom Kotpr AD pod svoju kontrolu, pa su tako kao predstavnici većinskog vlansika kompanije – Opštine Kotor koja ima 57% akcija, za novi sastav Odbora direktora već određeni diplomirana ekonomistkinja Ljiljana Popović-Moškov (URA) koja će biti i predsjednica Odbora, te kapetani druge plovidbe Branko Kovačević (ZBK) i Mano Rebronja (Demokrate). Po jednog svog predstavnika za novi Odbor direktora Luke tek treba da predlože Fond PIO koji je sa 17,5% kapitala, najveći akcionar kompamije nakon Opštine Kotor, odnosno manjinski akcionari gdje osim onih skrivenih iza kastodi računa, največi broj akcija pojedinično posjeduje bivši lider SDP Ranko Krivokapić. Na dnevnom redu predstojeće vanredne Skupštine akcionara Luke Kotor je i usvajanje novog Statuta kompanije koji se usaglašava sa aktuelnim Zakonom o privrednim društvima.

Luka Kotor objektivom reportera
Luka Kotor – foto Boka News

Luka Kotor koja je do lani kada je pandemija koronavirusa bukvalno poharala svjetsku kruzing industruju, bila među najuspješinijim i najprofitabilnijim firmama u Boki, sada je u vrlo teškoj situaciji jer je njena osnovna djelatnopst – pružanje lučkih usluga putničkim brodovima na kružnim turističkim krstrenjima, blokirana već duže od godinu dana. Luka lani bukvalno da nije ostvarila nikakvu zaradu jer je od 560 planiranih i očekivanih, prije „zatvaranje“ Crne Gore za kruzere, uspjela da primi samo devet i to malih kruzera, a brodovi se na rivu podno Starog grada nisu vratili ni do danas. Uprkos tome i činjenici da su znali da će kriza sa kruzingom potrajati, predstavnici bivše kotorske DPS gradske uprave nisu marili da sačuvaju raspoloživa sredstva na računima Luke Kotor, pa je tako 12.juna prošle godine, Skupština akcionara glasovima ogromne večine predstavnika prusutnih akcionara među kojima tadašnjeg kotorskog gradonačelnika Željka Aprcovića (DPS) i Ranka Krivokapića, usvojila odluku o raspodjeli dobori ostvarene u 2019. u ukupnom iznosu od 1.049.215 eura. Po toj odluci je 60% ostvarene dobiti isplaćeno kao dividenda akcionarima kompanije što je već tada bila u izuzetno teškoj situaciji i sa potpuno blokiranom  svojom osnovnom  djelatnošću.

Kotor-foto-Z-N-Boka-News

„Aprcović i Krivokapić tada su glasali za raspodjelu dobiti i isplatu dividende akcionarima iako su znali u kakvom teškom položaju se Luka Kotor nalaza i kako je neizvcjesna njena dalja tržišna perspektiva. Sada ćemo nakon ove Skupštine akciona i imenovanja novog Odbora direktora i novog izvršnog menadžmenta konačno doći u poziciju da dobijemo realno stanje kompanije, prredsjek njenih obaveza i objetivnog finansijkog stanja i da u skladu sa time, povlačimo poteze za stabilizaciju kompanije koja već prkeo godinu dana nije priohodovala bukvalno ništa“- kazao nam je predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić (Demokrate).

On je ukazao i da mu je „malo nelogično“ da se izmene Statuta kompanije koje je pripremio odlazeći, DPS-u bliski menadžment, usvajaju sada pred sam istek zakonskog roka da se taj dokument uskadi sa izmijenjenim Zakonom o privrednim društvima, iako je vremena za to bilo napretek od ljeta prošle godine. Stoga će kako je naglasio, predstavnici Opštine kao većinskog vlasnika kompanije  preduzeti sve korake da se kroz novi Statut, novi Kolektivni ugovor i sistematizaciju u Luci Kotor AD koje je priremio odlazeći menadžment, ne „provuku“ bilo kakve nove, moguće štetne posljedice za kompaniju.

Najčitanije