15 C
Kotor

Slušaj online radio

Zakazano razmatranje optužnice protiv grupe koja se tereti da je pokušala da prošvercuje kokain na školskom brodu „Jadran“

ŠB Jadran – foto Boka News

Razmatranje optužnice protiv grupe koja se tereti da je pokušala da prošvercuje 56 kilograma kokaina na školskom brodu „Jadran“ u Tivtu – zakazano je za 5. novembar pred Višim sudom.

Prema navodima iz istrage, na čelu ove kriminalne organizacije, su Nikšićanin Dejan Rovčanin i srpski državljanin Vladimir Račić. Grupa kojoj je pripadao Vojin Stupar oformljena je tokom 2018. godine u Crnoj Gori. Istražitelji sumnjaju da su Stupar, Rovčanin i Račić pakovali kokain vrijedan pet miliona eura. Stupar je u pritvoru, a za Račićem i Rovčaninom su raspisane crvene potjernice. Osim njih trojice, na optužnici su podoficir Vojske Crne Gore Duško Radenović i Radomir Ostojić, dok je status svjedoka saradnika dodijeljen starijem vodniku Milošu Kuliću.

Prema navodima iz istrage, djelovanje kriminalne organizacije bilo je planirano i na međunarodnom nivou, a njeni članovi bili su spremni na primjenu nasilja i zastrašivanja. Račić i Rovčanin planirali su više krivičnih djela, obezbjeđivali novac, vozila, telefone, drogu, oružje, municiju. Njihova uloga je bila i da vrbuju članove kriminalne grupe, ali i da sami obavljaju nezakonite poslove.

Zadatak Kulića bio je, kako istražitelji vjeruju, da postupa po naredbama i uputstvima organizatora kriminalne organizacije, vrbuje druge osobe za članstvo u grupi, prenosi naredbe i uputstva od organizatora. Njegov „posao“ bio je i da sakrije drogu koja je bila namijenjena za tržište Turske, ali i da pruža „logističku podršku drugim članovima kriminalne organizacije prilikom preuzimanja droge, oružja i municije“.

Nalazi iz istrage ukazuju i da je Radenović, kako se osnovano sumnja, trebalo da se pobrine za preuzimanje i unošenje droge na školski brod ,,Jadran“ i da je sakriva dok brod boravi u lukama Turske i drugih država. Po dobijenim uputstvima, drogu je trebalo da preda drugim članovima grupe, a od njih preuzme iste količine heroina.

Ostojić se sumnjiči da je preuzimao kokain i predavao ga drugim članovima na čuvanje. Prema navodima iz istrage, osnovano se sumnja da je Stupar sa Račićem i Rovčaninom u prvoj polovini aprila 2019. godine 56 kilograma kokaina upakovao u pet ranaca kao i dva pištolja i 52 komada municije. Račića, Stupara i Rovčanina je za sada neidentifikovana osoba prevezla do parkinga jednog kafe-bara u Tivtu gdje su drogu predali Kuliću i Radenoviću. U odluci Suda navedeno je i koji dokazi sumnjiče Stupara da je počinio krivično djelo.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije