13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Zakupci plaža protiv povećanja cijena

Plaža – more – foto Boka News

Udruženje zakupaca plaža pozvalo je Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom i ostale nadležne institucije da odustanu od najavljenog povećanja zakupnina i da posljedice i efekte takve odluke posmatraju u širem kontekstu, a ne samo jednostrano kroz uvećanje prihoda Morskog dobra.

Direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj nedavno je u intervjuu “Vijestima” najavio da će početkom ove godine donijeti novi cjenovnik početnih naknada za korišćenje morskog dobra sa uvećanim cijenama zakupa kupališta. Morsko dobro je po tom osnovu planiralo u ovoj godini prihod od 15 miliona eura, dok je lani od kompletnog ustupanja kupališta zaradilo osam miliona.

Iz Udruženja zakupaca plaža su istakli da zakupnina nije jedini trošak koji plaćaju, već pored nje plaćaju i visoke naknade za odvoz smeća, poreze na promet usluga, struju, vodu, angažovanje brojne radne snage, a ukazuju i da imaju mnogo manje radnih dana od ostalih ugostiteljskih djelatnosti.

“Ukazujemo i da Morsko dobro od početka davanja u zakup kupališta u infrastrukturu i poslovni ambijent nije uložilo ništa, već smo mi kao savjesni zakupci uložili značajna sopstvena sredstva u pogledu infrastrukture, prilaznih puteva, parkinga i slično, kako bi turistički proizvod Crne Gore bio prepoznat i konkurentan na emitivnim tržištima, što takođe govori u prilog činjenici o neosnovano najavljenom uvećanju zakupa i smanjenju referenci”, ocijenili su zakupci u izjavi dostavljenoj “Vijestima”.

Oni su pozvali Mikijelja da javno navede ko su privilegovani pojedinci u čiju su se korist donosile odluke zbog kojih je država u prethodnom periodu ubirala nedopustivo male prihode.

Tivat – Donja Lastva

“Molimo da javno navede ko su ti privilegovani pojedinci, a ne da to pitanje globalizuje i da zbog te konstatacije ispaštaju svi zakupci koji su u prethodnom periodu redovno i ažurno izvršavali sve obaveze i ponašali se u skladu sa odredbama ugovora. On ističe da će se primjenjivati novi pravilnik o učešću na tender i da će se zakupci iz prethodnog perioda tretirati ravnopravno kao i treća lica koja žele da učestvuju u nadmetanju. Smatramo da smanjivanjem broja bodova dugogodišnjim zakupcima i sama metodologija dodjeljivanja istih, grubo ugrožava naše interese jer se dodjeljivanje bodova vrši tako da zakupci koji su pribavili odobrenje za rad kupališta do 1. juna svake od posljednjih 5 godina, može imati neznatni broj bodova po godini. Napominjemo da se zaboravlja na činjenicu da su bile dvije godine pandemije korona virusa i to 2020. i 2021, i da je 2020-te godine bio zabranjen rad ugostiteljskih objekata i kupališta do kraja maja”, navode zakupci, dodajući i da je 2019. bila godina tendera i da su mnogi zakupci bez svoje krivice, već zbog kasne pripreme, početka i složenosti tenderskih postupaka tek polovinom sezone uspjeli da zaključe ugovore.

Oni navode da je postupak pribavljanja odobrenja za rad kupališta složen i da često protekne i više od 30 dana za dobijanje rješenja od dana podnošenja zahtjeva.

“Poređenja radi, imate primjer svih turističkih destinacija poput Grčke, Italije, Francuske, Španije, Hrvatske… da se kupališta i privremeni objekti daju putem koncesije na višegodišnji zakup upravo da bi se zakupci podstakli na ulaganja i proširenje turističke ponude, a ovim bi se demoralisali dosadašnji i budući zakupci jer u kratkom vremenskom periodu nije izvodljivo adekvatno poslovanje. Napominjemo da na tender mogu učestvovati domaća, ali pod istim uslovima i strana fizička i pravna lica, koja bi svoj moguće i sporan kapital steknut na sumnjiv način ulagala u Crnu Goru, a ostvarene prihode iznosila iz Crne Gore, što je sve u suprotnosti sa interesima naše države i narušilo reputaciju Crne Gore, kod već poznatog statusa o ugroženosti od stavljanja na ‘sivu listu’”, saopštili su iz Udruženja zakupaca, navodeći da su oni većinom lokalni privrednici, koji plaćaju poreze, posluju sa domaćim bankama i zaradu troše u Crnoj Gori.

Iz ovog Udruženja navode da su dodjeljivanje neznatnog broja bodova po osnovu referenci i iskustva u prethodnom periodu prihvatili kao kompromisno rješenje između priznavanja investicija i dodjele bodova u cilju zaštite svojih ulaganja.

“Ukidanjem referenci i iskustva smo osuđeni na milost i nemilost potencijalnih novih zakupaca i njihovih dobrih ili loših namjera, a bez realnog unapređenja turističke ponude, što dalje rezultira i raznim kriminalnim radnjama od strane trećih lica ‘iznuđivanje reketa’, upliva prljavog novca… Takođe, u samom Upravnom odboru Javnog preduzeća, direktor za ovakvu odluku nije imao potrebnu većinu od jer su članovi svjesni ulaganja i onoga kroz šta sve prolazi zakupci”, naveli su iz Udruženja zakupaca plaža.

Novi zakupci neće moći urediti kupališta do ljeta?

Zakupci tvrde da je tenderski postupak vrlo složen i zahtjevan, da podrazumijeva više radnji i postupaka – javni poziv traje 30 dana, da je 10-15 dana potrebno do donošenja odluke o izboru, da je rok za žalbe 15 dana, zatim ide usmena rasprava po žalbi, ispitni postupak, rok od 15 dana za zaključenje ugovora…

“Na ovaj način i sadašnji zakupci imaće velike probleme da do 1. maja organizuju kupališta, a posebno potencijalni novi zakupci bi se suočili sa brojnim izazovima i nedostatkom vremena. Postojeću komunalnu infrastrukturu su izgradili sadašnji zakupci, pa bi novi zakupci morali pribaviti nove tehničke uslove kod nadležnih organa, izvesti radove nove infrastrukture, graditi nove objekte u toku sezone i u periodu zabrane izvođenja radova, a sve na kupalištima koja bi već morala biti organizovana za prijem turista. Dakle, intencija gospodina Mikijelja da na kupalištima dovedene nove zakupce ugrozila bi sezonu 2024. godine, na štetu ukupne javnosti i interesa Države Crne Gore”, smatraju zakupci.

DRI: Rizik od propuštene dobiti

Državna revizorska institucija (DRI) je u nedavno objavljenoj reviziji poslovanja Morskog dobra utvrdila da je većina zaključenih ugovora o korišćenju morskog dobra iz 2019. godine, sa istim zakupcima aneksirana i naredne četiri godine, pod istim uslovima i cijenama zakupa, te je prepoznat rizik propuštene dobiti, s obzirom na inflaciju i skok cijena po kojima zakupci izdaju i naplaćuju plažni mobilijar.

“Takođe, Odlukom o davanju u zakup/na korišćenje djelova morskog dobra prema programu privremenih objekata u zoni morskog dobra i Atlasu crnogorskih plaža i kupališta definisani su kriterijumi i potkriterijumi za izbor najpovoljnijeg ponuđača na način da se smanjuje mogućnost drugim zainteresovanim pravnim/ fizičkim licima da učestvuju u pozivu”, ukazali su iz DRI.

/V.L./

Izvor:Vijesti

Najčitanije