21.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Zatvorena izložba maketa brodova, nagradu publike osvojio je Ivan Njegovan

Zatvorena izložba maketa brodova – foto Fiuman

Izložba „Rijeka 2019“ održavala se od 4. do 13. juna u Edukacijsko-izložbenom prostoru Centra tehničke kulture Rijeka.  Izložba je i ove godine bila uspješna te ju je obišlo preko 1 000 posjetitelja. Publika je zlatnim odličjem nagradila rad gospodina Ivana Njegovana, te njegovu maketu Brod za prijevoz rasutog tereta. Srebrno odličje odnio je Nikola Budimir i njegova Lošinjska pasara, dok je brončano odličje pripalo Rolandu Vlahoviću za maketu Razarač Split.

Na izložbi je sudjelovalo 26 brodomaketara s 54 makete brodova. Svoje radove su izložili su i polaznici škole maketarstva Nave Dumins, modelarski institut Dubrovnik te učenici Tehničke škole Rijeka, pod mentorstvom Marije Marač i Ljiljane Domazet. Polaznici škole maketarstva i Tehničke škole natjecali su se u kategoriji Junior te je Leon Njirić osvojio zlato, a Lovro Prkoča srebro i broncu.

Osim maketa posjetitelji su razgledavali i radove riječkih dječjih vrtića Delfin i Đurđice. Predškolska su djeca izrazila svoju kreativnost i interes izrađujući radove na temu brodova i mora, prilikom čega su koristili razne tehnike: olovke, vodene boje te kolaž.

Kao i prethodne godine, izložba je bila uklopljena u Fiumare, festival mora i pomorske tradicije, čime je program izložbe obogaćen dodatnim sadržajem: predavanjima i radionicama, usmjerenima djeci i mladima. Održalo se nekoliko zanimljivih predavanja: Olupina broda Vis – skrivena povijest, predavanje Alati i strojevi u službi (brodo) maketarstva te predavanje pod nazivom Korištenje 3D tehnologija u prikazu povijesnog broda Carpathia  temu Carpathia – brod u sjeni Titanic-a koje je održao Nikša Mendeš.

Organizatori natjecanja i izložbe su Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka, uz suorganizaciju Hrvatske zajednice tehničke kulture. Izložba se odvijala uz pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Manifestaciju su i ove godine financijski podržali Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Hrvatska zajednica tehničke kulture.

Najčitanije