15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Završen projekat ”Očuvanje endemskih, rijetkih i ugroženih biljaka planine Orjen”

Očuvanje endemskih, rijetkih i ugroženih biljaka planine Orjen

NVO Program za životnu sredinu (EnvPro) realizovala je naučno-istraživački projekat  ”Očuvanje endemskih, rijetkih i ugroženih biljaka planine Orjen’ finansiran sredstvima Partnerskog fonda za kritične ekosisteme (CEPF).

Ovaj projekat, realizovan u periodu 2019-2022. pomogle su partnerske institucije Prirodoslovni muzej Rijeka (Hrvatska), Univerzitet Primorska, Kopar (Slovenija), Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, Herceg Novi (Crna Gora).

-Opšti cilj naznačenog projekta odnosio se na izgradnju kapaciteta nevladinih organizacija, institucija, mladih istraživača, pojedinaca i drugih zainteresovanih strana za očuvanje i zaštitu biodiverziteta.

Specifični ciljevi i rezultati odnosili su se na primjenu najsavremenijih naučnih standarda u istraživanju i očuvanju endemskih, rijetkih i ugroženih biljaka na području Orjena, jačanje i povećanje kapaciteta pojedinaca i organizacija za generisanje uspješnih inicijativa iz oblasti očuvanja važnih vrsta biljaka na području Orjena, i šire, kao i na unaprijeđenje međuinstitucionalne i međusektorske saradnje-navode iz EnvPro.

Očuvanje endemskih, rijetkih i ugroženih biljaka planine Orjen

Ekolozi ukazuju da primjena novih standarda u istraživanju, izrada fitocenoloških snimaka, modelovanje ekoloških niša, identifikacija i procjena faktora ugoroženosti i prijetnji po opstanak značajnih vrsta, in situ i ex situ zaštita endemičnih, rijetkih i ugroženih vrsta koje rastu na području planine Orjen, obuhvata sljedeće vrste: Iris orjenii Bräuchler & Cikovac, Salvia brachyodon Vandas, Satureja horvatii Šilić, Dianthus knappii (Pant.) Ascherson et Kanitz ex Borbas, Edraianthus serpyllifolius (Vis.) A. DC.

-Na osnovu rezultata rada urađen je studijski izvještaj “Konzervacija endemičnih, rijetkih i ugroženih biljaka na planini Orjen/Conservation of endemic, rare and threatened plant species on Mt. Orjen”, kao i Akcioni plan za konzervaciju orjenske perunike (Iris orjenii Bräuchler & Cikovac) .

Među rezultatima rada koji su nam za ponos je podizanje botaničkog vrta na Vrbanju u kojem rastu brojne vrste biljaka sa područja Orjena o kojima vode računa rendžeri Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Očuvanje endemskih, rijetkih i ugroženih biljaka planine Orjen

Više informacija o Kamenom vrtu i tome kako se ovaj vrt “rađao”, možete pronaći na veb stranici https://envpro.me/aktuelnosti/botanicka-basta-vrbanj .

Takođe, o ponovnom unosu (reintrodukciji) orjenske perunike na lokalitetu Orjensko sedlo, čitajte više na https://envpro.me/aktuelnosti/premjestanje-orjenske-perunike -poručuju ekolozi EnvPro.

Oni su  izrazili veliku zahvalnost svim istraživačima, volonterima, institucijama koje su učestvovale ili na bilo koji način pomogle u realizaciji projekta “kroz koji su realizovane konkretne akcije od značaja za zaštitu i očuvanje na nacionalnom i međunarodnom nivou”.

Najčitanije