29 C
Kotor

Slušaj online radio

Zelenika, Bijela – obilna kiša stvorila dosta problema

Opačica – Zelenika – foto RTHN

Kao i obično nakon obilnih padavina, djelovi puteva i javnih površina su pod vodom, kao i neki objekti, a izlila se i Opačica u Zelenici. U Hidrometeorološkoj stanici Herceg Novi su do sada zabilježili 72 litra po metru kvadratnom.

Kako je za RTHN kazao načelnik Službe zaštite i spašavanja Zlatko Ćirović na terenu su bile četiri ekipe, a poplavljeno je pet objekata u Zelenici, kao i dva u Bijeloj.

-U ranim jutarnjim časovima usljed obilnih padavina došlo je do plavljenja velikog broja objekata, pogotovo duž rivijere. Vatrogasne ekipe su odmah izašle na lice mjesta, a najteže je bilo u Zelenici jer se rijeka Opačica izlila i tu je poplavljen veći broj objekata i imanja. Izašli smo sa četiri ekipe i vršili smo ispumpavanje vode iz objekata. Imali smo zatim uklanjanje oborenog drveća sa donjeg puta u Kumboru, kao i ispumpavanje vode iz dva objekata u Bijeloj. Sa prestankom kiše smanjen je i broj poziva, ekipe su i dalje pripravne i u slučaju potrebe izaći će na lice mjesta, poručio je Ćirović.

Sve službe su na terenu, potvrdio je načelnik Službe komunalne policije, Borislav Obradović. Zatvoren je put prema Kutima, pored Opačice.

Opačica – Zelenika – foto RTHN

-Najviše je nevremenom pogođeno područje Zelenike i Meljina. Imamo puno posla, sve službe rade, Vatrogasna, preduzeća Čistoća i Komunalno stambenog, Komunalna policija i pomažu ljudima da se normalizuje stanje. Velika voda je u Zelenici i Meljinama. Zatvoren je put prema Kutima a vozila su ostala zaglavljena jer su se zbog velike vode ugasili motori. Raščišćena je saobraćajnica od zemlje, drveća i granja kod Coto kapelina u Bijeloj, a ekipe rade na ispumpavanju vode i iz objekata, kazao je Obradović.

Pod vodom je i stadion „Orjen“ u Zelenici.

Stadion-Orjena – foto RTHN

Prema riječima tehničkog direktora preduzeća Vodovod i kanalizacija Herceg Novi, Gorana Simovića, vremenske neprilike su uticale na tehničku operativnost na terenu.

– Radnici su jutros, od pet časova na terenu. Zbog enormnog priliva atmosferskih padavina, voda je ušla u kanalizacione kolektore. Najviše intervencija je bilo u  Bijeloj, Meljinama, Zelenici, Igalu. Iako su sve raspoložive ekipe na terenu, ne mogu sve da postignu i da na svaku lokaciju dođu na vrijeme. Idu prema prioritetima. Mada kada su ovakve padavine, sve je prioritet.  Voda je počela da se povlači, što se tiče kanalizacije. Preći ćemo u Igalo da saniramo štetu, naveo je  Simović.

On kaže da zabrinjava što se voda iz potoka Pijavica u Bijeloj izlila i napravila ogromnu štetu na obližnjim objektima.

– Voda se izlila preko magistrale. Imamo dio vodovodnih instalacija na samom mostu, koji je oštećen. Ne možemo da intervenišemo dok se voda ne povuče. Morali smo da zatvorimo ventile, tako da će potrošači dijela Bijele biti bez vode dok se ne saniraju oštećenja, potvrdio je Simović.

Izvor:RTHN

Najčitanije