16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Zeleno svjetlo za izgradnju tri solarne elektrane

solarna

Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove (UTU) za izgradnju tri solarne elektrane. Juče je to urađeno za podgoričku kompaniju Sun Horizon, koja gradi solarnu elektranu na Čevu. Ranije su UTU dobile kotorska Sunrise Europa i podgorički Obnovljivi izvori energije, koji će graditi fotonaponska postrojenja u Šavniku i na Cetinju.

SUN HORIZON

Na jučerašnoj sjednici Vlade ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović je saopštila da su, nakon pribavljenih mišljenja nadležnih institucija, a u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, dali urbanističko-tehničke uslove Sun Horizonu. – U pitanju je izgradnja solarne elektrane ukupne instalisane snage do 400 megavata (MW) na Čevu – kazala je Novaković-Đurović.

Lokacija za izgradnju ovog energetskog objekta se nalazi u zahvatu katastarskih opština KO Lastva, KO Čevo i Prentin do, Prijestonica Cetinje, na ukupnoj površini od 5,2 miliona kvadrata.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović ocijenio je da je ovo ,,vrlo lijepa informacija“. – Ovo je samo kontinuitet energetskih projekata koji bi trebalo da se realizuju u Crnoj Gori. Svaka investicija je dobrodošla, a način na koji Ministarstvo prostornog planiranja posljednjih mjeseci daje dozvole je vrlo učinkovit – rekao je Abazović.

Firma Sun Horizon osnovana je u julu prošle godine i još nije uradila finansijske pokazatelje. Izvršna direktorica je Darija Gazivoda, a ovlašćeni zastupnik je Ljubiša Mučibabić.

Osnivač Sun Horizona je kompanija CWP Europe S.A.R.L. čije je sjedište u Luksemburgu. Posluje i bavi se izgradnjom obnovljivih izvora energije u

Bugarskoj, Rumuniji, Ukrajini i Srbiji. Između ostalog, ova kompanija je u Srbiji, u Zaječaru, izgradila solarnu elektranu od 150 MW.

SUNRISE EUROPE

Kompanija Sunrise Europe iz Kotora planira izgradnju solarne elektrane u Šavniku, na katastarskim opštinama Dubrovsko i Duži. Prema prethodno sprovedenim analizama maksimalni mogući kapacitet te elektrane je 220 MW. UTU su izdati na zahtjev advokata Miloša Komnenića iz advokatske kancelarije Komnenić & Associates, ovlašćenog punomoćnika firme Sunrise Europe.

Kotorska kompanija je registrovana 10. novembra prošle godine. Izvršni direktor i osnivač firme je Radoica Vuković. On je, prema podacima iz Registra firmi, bio vlasnik i suvlasnik u 11 kompanija, koje se bave različitim djelatnostima, od kojih su četiri likvidirane. U ovim kompanijama on je imao vlasnički udio od 10, 20, 33, 50, 80 i 100 posto.

Vuković je direktor i u kompaniji Sunny Palace iz Kotora, koja je od podgoričke kompanije Rokšped kupila atraktivno zemljište iznad poluostrva Suka u Ulcinju i preuzela obavezu gradnje novog hotela „Galeb“. To je posebno obradovalo premijera Abazovića, koji je na svom Fejsbuk profilu objavio 3. januara ove godine objavio render budućeg hotela i naveo da će imati pet zvjezdica. – Dobili smo idejno rješenje koje se potpuno uklapa u ambijent borove šume koji okružuje hotel, manju spratnost od prethodnih projekcija i visok nivo zaštite prostora – naveo je Abazović. On je kazao da vjeruje da će se i sve ostale procedure ići planiranom dinamikom i da će ,,naš ꞌGalebꞌ uskoro ponovo raširiti svoja krila“.

Ta kompanija, inače, zapošljava jednu osobu, a u 2021. godini prijavila je ukupan prihod od 9,4 hiljade eura i neto gubitak od 2,2 hiljade eura.

OBNOVLJIVI IZVORI

Firma Obnovljivi izvori energije planira izgradnju solarne elektrane na Cetinju, u KO Prediš, čija je površina 440 hektara. Prema analizama, elektrana ukupne instalisane snage 225 megavata godišnje može proizvesti maksimalno 306,2 gigavatsata struje. Ovo preduzeće je registrovano u septembru 2021. godine, a osnivači su kompanije Simes inženjering i Simes MNE. Izvršni direktor je Rusmin Mulić, a ovlašćeni zastupnik je Dejan Milić. Vlasnik Simes inženjeringa je Slaven Milić, a izvršni direktor Dejan Milić. Slaven Milić je vlasnik u šest kompanija od kojih je jedna likvidirana. U svakoj ima 50 odsto vlasništva. I uglavnom se radi o kompanijama koje se bave izgradnjom obnovljivih izvora energije. Kompanija zapošljava 49 ljudi, a 2021. godine je prijavila ukupan prihod od 8,7 miliona eura i profit od 267 hiljada eura. Firma Simes MNE ima deset zaposlenih, a osnovana je prije deset godina.

Vlasnica ovog preduzeća je Jasna Radović, dok je direktor Ljubiša Bošković. Ta je firma 2021. godine imala ukupan prihod od milion eura i prijavila profit od hiljadu eura.

U Crnoj Gori je trenutno 39 privatnih elektrana koje koriste obnovljive izvore i to dvije vjetroelektrane – Krnovo i Možura, 32 mHE i pet solarnih, ukupne instalisane snage 167 megavata, što je, primjera radi, više od polovine HE Perućica, čija je instalisana snaga 307 megavata.

Najčitanije