7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Zelenski poput Regana: Srušite zid i pomozite Ukrajini

Zelenski u Bundestagu – Foto: Michael Kappeler/dpa

Berlin (dpa) – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski se u četvrtak obratio Bundestagu Nemačku zamolio za snažniju podršku odbrani njegove zemlje od napada Rusije. Molbu je spakovao u analogiju sa pozivom Američkog predsednika Ronalda Regana (Reagan) sovjetskom lideru Mihailu Gorbačovu pred berlinskim zidom pre 35 godina.

“Opet ste nekako iza zida, ne Berlinskog, nego zida slobode usred Evrope, a taj zid jača padom svake bombe na Ukrajinsko tlo,” rekao je Zelenski obraćajući se sa ekrana. “Dragi kancelaru Šolc (Scholz), srušite zid. Dajte Nemačkoj vodeću ulogu koju Nemačka zaslužuje.”

Govoreći u Berlinu 1987. godine, Regan je put Moskve poručio: “Gospodine Gorbačev, srušite ovaj zid.” Zelenski se sada obratio iz Kijeva pod napadom, a Moskvu je optužio za neselektivno bombardovanje civilnih ciljeva.

“Rusija bombarduje naše gradove i uništava sve u Ukrajini. To su domovi, bolnice, škole, crkve, sve. Raketama, avionskim bombama, artiljerijom. Za tri nedelje poginulo je mnogo Ukrajinaca, na hiljade,” rekao je Zelenski.

“Okupatori su ubili 108 dece, usred Evrope, 2022. godine,” dodao je, upozorivši da “se u Evropi ponovo pokušava uništenje celog naroda.”

Nemački poslanici su ga pre govora pozdravili stojećim aplauzom.

Obraćanje Zelenskog je kasnilo zbog napada na Kijev u neposrednoj blizini ukrajinskog predsednika, rekla je potpredsednica Bundestaga Katrin Gering-Ekart (Göring-Eckardt).

Prethodnog dana, šefica nemačke diplomatije Analena Berbok (Annalena Baerbock) je adresirala kritike zbog odluke vlade da ne otvori raspravu o Ukrajini posle obraćanja Zelenskog.

“U ovakvom trenutku istinska snaga je u slušanju”, rekla je Berbokova u Bundestagu tokom rasprave o ratu. “Saslušati i ostaviti reči da odstoje. Ostaviti optužbe koje ćemo možda čuti.”

Berbokova je time aludirala na moguću novu kritiku Zelenskog na račun Nemačke i njene uzdržane podrške Ukrajini. Vlada Olafa Šolca je tek posle ruskog napada 24. februara promenila stav i pristala počne sa slanjem naoružanja Kijevu.

Konzervativni poslanik Johan Vadeful (Johann Wadephul) je prethodno oštro napao odluku kancelara Olafa Šolca da ne najavi ni saopštenje, ni raspravu o Ukrajini.

Umesto toga, Budenstag je otvorio debatu o predlogu zakona o opštoj obavezi vakcinacije.

Izvor:dpa

Najčitanije