13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Zelenski ruskim vojnicima: Odlazite

Volodimir Zelenski
Foto: Ukrainian Presidential Press Service / Handout via REUTERS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je ruske vojnike da bježe i tako sačuvaju svoje živote nakon što su ukrajinske snage pokrenule ofenzivu u blizini grada Hersona, poručivši da ukrajinska vojska vraća teritorij.

Rusija tvrdi da ukrajinski napad nije bio uspješan.

Ukrajinska ofenziva na jugu dolazi nakon tjedana zastoja u ratu koji je ubio tisuće, raselio milijune, uništio gradove i izazvao globalnu energetsku i prehrambenu krizu i ekonomske sankcije protiv Rusije bez presedana.

Rat je potaknuo zabrinutost zbog moguće radijacijske katastrofe zbog granatiranja u blizini nuklearne elektrane Zaporižja jugu Ukrajine.

Zelenski je u svom noćnom obraćanju kasno u ponedjeljak obećao da će ukrajinske snage protjerati rusku vojsku “do granice”.

– Ako žele preživjeti – vrijeme je da ruska vojska pobjegne. Idite kući. Ukrajina vraća svoje, rekao je.

Oleksij Arestovič, viši savjetnik Zelenskog, komentirajući ofenzivu u regiji Herson, rekao je da je ruska obrana “probijena u nekoliko sati”.

Ukrajinske snage granatirale su trajekte koje je Rusija koristila za opskrbu džepa na zapadnoj obali rijeke Dnjepar u regiji Herson, dodao je.

U utorak je ukrajinska javna televizija Suspilne izvijestila o eksplozijama u području Hersona, a stanovnici grada su u objavama na društvenim mrežama izvijestili o pucnjavi i eksplozijama, ali rekli su da nije jasno tko je pucao.

Glavni stožer ukrajinske vojske, u prvom jutarnjem biltenu u utorak, izvijestio je o sukobima u raznim dijelovima zemlje, ali nije dao informacije o ofenzivi u Hersonu.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su ukrajinske trupe pokušale ofenzivu u regijama Mikolajiv i Herson, ali su imale značajne gubitke, izvijestila je novinska agencija RIA.

Ukrajinske rakete ostavile su grad Novu Kahovku, pod ruskom okupacijom, bez vode i struje, rekli su dužnosnici tijela koje je imenovala Rusija novinskoj agenciji RIA.

U ruskom granatiranju lučkog grada Mikolajiva, koji je ostao u ukrajinskim rukama unatoč opetovanim ruskim bombardiranjima, ubijeno je najmanje dvoje ljudi, ranjeno 24 i uništeni domovi, rekli su u ponedjeljak gradski dužnosnici i svjedoci.

Dopisnik Reutersa izvijestio je da je udar pogodio obiteljsku kuću neposredno uz školu, ubivši jednu ženu.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače kako bi provela, kako kaže, “specijalnu vojnu operaciju” i oslobodila Ukrajinu od nacionalista i zaštitila zajednice koje govore ruski.

Ukrajina i njezini saveznici to opisuju kao neizazvani agresorski rat.

Sukob, najveći napad na neku europsku državu od 1945., pretvorio se u rat iscrpljivanja, uglavnom na jugu i istoku, obilježen topničkim bombardiranjem i zračnim napadima.

Rusija je rano zauzela dijelove juga.

Južno zapovjedništvo Ukrajine priopćilo je da su njezine trupe pokrenule ofenzivne akcije u nekoliko smjerova, uključujući regiju Herson sjeverno od poluotoka Krim koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine.

Ukrajina je prošlog tjedna napala više od 10 lokacija i “neupitno oslabila neprijatelja”, prema glasnogovornici koja je odbila dati detalje ofenzive, rekavši da su ruske snage na jugu ostale “prilično moćne”.

Misija IAEA-e

Nuklearna elektrana Zaporižja na jugu Ukrajine, koju su zauzele ruske snage u ožujku, ali u njoj još uvijek radi ukrajinsko osoblje, žarište je sukoba, a obje strane međusobno se optužuju za granatiranje u blizini.

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) uputila se u postrojenje, najveću europsku nuklearnu elektranu, i trebala bi kasnije ovog tjedna pregledati i procijeniti eventualnu štetu.

Predvođena šefom IAEA-e Rafaelom Grossijem, misija će procijeniti radne uvjete i provjeriti sigurnosne sustave, priopćila je organizacija sa sjedištem u Beču. Također će “obavljati hitne zaštitne aktivnosti”, što se odnosi na praćenje nuklearnog materijala.

Visoki ruski diplomat rekao je da se Moskva nada da će misija odagnati zablude o navodno lošem stanju elektrane.

Kremlj je rekao da je misija IAEA-e “potrebna” i pozvao je međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Ukrajinu da smanji vojne napetosti u elektrani.

Misija mora raditi svoj posao na politički neutralan način, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ujedinjeni narodi, Sjedinjene Države i Ukrajina pozvali su na povlačenje vojne opreme i osoblja iz kompleksa kako bi se osiguralo da on nije meta.

– I dalje vjerujemo da bi kontrolirano zatvaranje nuklearnih reaktora u Zaporižju bila najsigurnija i najmanje rizična opcija u bliskoj budućnosti, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby.

Ali Kremlj je ponovno odbacio napuštanje mjesta.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije