17 C
Kotor

Slušaj online radio

Zelenskij pozvao Putina na sastanak, najavio dolazak Blinkena, Austina

Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u subotu je ponovno pozvao ruskog kolegu na sastanak “kako bi se prekinuo rat” i najavio dolazak američkog državnog tajnika i ministra obrane u nedjelju i želju da Sjedinjene Države budu jamac ukrajinske sigurnosti.

“Mislim da onaj tko je počeo može i završiti rat”, rekao je Zelenskij na tiskovnoj konferenciji koju je održao u stanici podzemne željeznice u središtu Kijeva, opetujući da se “ne boji sastati se” s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ako to bude pomoglo u postizanju mira između Rusije i Ukrajine.

“Od početka sam pozivao na pregovore s ruskim predsjednikom. Ne da se želim s njim sastati, već je to nužno radi rješavanja sukoba diplomatskim putem”, rekao je.

Ukrajinski predsjednik je ujedno upozorio da će Kijev odustati od pregovora s Moskvom ako ruska vojska pobije ukrajinske vojnike koji još pružaju otpor iz metalurškog kompleksa Azovstalja u Mariupolju, na jugoistoku Ukrajine.

“Ako pobiju naše ljude u Mariupolju i ako se u Hersonu organiziraju takozvani referendumi, Ukrajina će se povući iz svih pregovaračkih procesa”, istaknuo je.

Uz to je rekao da je “spreman” na “razmjenu naših vojnika koji brane Mariupolj” u “bilo kojem obliku” kako bi se izvukli “ti ljudi koji su u užasnoj situaciji, opkoljeni”. Dodao je da je “zadnji put” razgovarao s vojnicima ukopanim u podrumima goleme tvornice Azovstalja “prije sat vremena”.

“Danas je jedan od najtežih dana” od početka ruske opsade Mariupolja početkom marta, rekao je.

Izvor:Hina

Najčitanije