32.1 C
Kotor

Slušaj online radio

ZHMS za ponedjeljak, 17. jul izdao crveni meteoalarm

Vrućine – crveni alarm – foto R. S. Boka News

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) izdao je za ponedjeljak 17. jul crveni meteoalarm, zbog visoke temperature koja se očekuje u Crnoj Gori.

Iz ZHMS su kazali da će područje Crne Gore narednih dana biti pod snažnim uticajem toplog tropskog talasa koji donosi visoke tropske temperature.

“Temperature će biti znatno iznad prosječnih za ovo doba godine, u pojedinim mjestima očekuje se obaranje dnevnih temperaturnih rekorda”, kazali su iz ZHMS.

Ističe se da se u najtoplijim djelovima na širem prostoru Podgorice i Danilovgrada očekuje da će temperatura dostizati i prelaziti 40 stepeni.

“Ukoliko u međuvremenu ne dođe do značajne promjene meteorološke situacije i promjene položaja meteoroloških sistema, dejstvo ovog tropskog talasa nastaviće se sve do oko 25. jula”, kaže se u saopštenju.

Iz ZHMS su naveli da se od četvrtka u sjevernim predjelima očekuje i umjeren do pojačan vjetar južnih smjerova, u planinskim predjelima povremeno na udare i jak.

Oni su dodali da će u perifernim sjevernim, sjeverozapadnim i sjeveroistočnim predjelima povremeno u popodnevnim satima, posebno od utorka do četvrtka, u planinama dolaziti do pojačanog razvoja oblaka, sa uslovima za lokalnu kratkotrajnu kišu sa grmljavinom.

U saopštenju se navodi da će meteorološka situacija narednih dana usloviti intenzivno sušenje površinske i niske vegetacije i time stvoriti vrlo visok do ekstremno visok indeks opasnosti od požara.

“Zbog ove, prognostički očekivane, meteorološke situacije ZHMS je za sjutra izdao meteoalarm kategorije “crveno” kao najviši stepen upozorenja na visoke temperature vazduha koje se prognostički očekuju”, kaže se u saopštenju.

Najčitanije