15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Zima u Dalmaciji nastavlja pokazivati zube: Vrlo hladno sve do kraja mjeseca

Bura

Kako je na početku sezone najavljivano, ovogodišnja zima opravdat će svoje ime i “plesati” još neko vrijeme, za razliku od nekoliko proteklih godina kad uporno nije pokazivala zube sve do početka proljeća.

Bura koja je pošteno “ugrizla” Dalmaciju, pa se nakratko zamijenila s popriličnim kišnim oborinama u priobalju i snijegom u Zagori, vratila se ovog petka.

A što se zbiva oko nas? Otkriva “Slobodnin” meteorolog za šokantne situacije, magistar šumarstva Ivan Šolić Šoki:

– Zimski “medikane” (u prijevodu sredozemni uragan) napušta Sredozemlje ostavljajući za sobom obilan snijeg u Lici, Gorskom kotaru i dijelu unutrašnjosti. Zagora se ovog puta “izvukla”, temperature su ipak bile visoke za snijeg.

Kao posljedica napuštanja medikanea “po visini” će priteći znatno hladniji zrak, zapuhala je olujna bura, podno Velebita i s orkanskim udarima. Bit će osjetno hladnije nego proteklih dana, a osjet hladnoće će pojačavati bura.

Zima nastavlja pokazivati zube, uz obalu će za vikend maksimalne temperature biti jednoznamenkaste – najavljuje Šoki, dodajući kako će u Zagori maksimalne temperature biti oko nule.

U drugom dijelu nedjelje će zapuhati jugo kao uvod u novu ciklonalnu  aktivnost. U Liku i Gorski kotar s tom ciklonom stižu nove zimske glavobolje zbog vjerojatno i obilnijeg snijega. U Dalmaciji prohladno uz jugo, kišu, pljuskove i grmljavinu. U nizinama Zagore kiša, a u planinama snijeg.

U ovom trenutku nam je nemoguće odrediti snježnu granicu za idući tjedan, ali prognoziramo kako bi poslije kiše u utorak, uz zahlađenje po visini moglo sniježiti i u nižim područjima Dalmatinske zagore.

Bit će zanimljivo vidjeti mjesečnu analizu za siječanj jer su prema trenutno raspoloživom prognostičkom materijalu temperature niže od višegodišnjeg prosjeka, a u Dalmaciji će se zadržati sve do kraja mjeseca – zaključuje Šolić.

Najčitanije