16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Život na brodu kroz virtualnu stvarnost

Pomorac – virtuelna plovidba

Studenti Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku dobili su priliku učiti o upravljanju brodovima, u virtualnom svijetu. Zahvaljujući suradnji s njujorškim pomorskim sveučilištem SUNY, okušali su se u raznim, čak i opasnim scenarijima, kroz posebno dizajnirane virtualne naočale.

Prvi sugovornik je Toni Stojanović, student 3. godine nautike na Sveučilištu u Dubrovniku.

– 360 stupnjeva su videozapisi, ovisi sada koju naprave tematiku, hoće li to biti pravac sa helikopterom, hoće li to biti prolazak kroz kanal, hoće li to biti bacanje sidra, korištenje sekstanta za izmjerit poziciju.

– Ako netko, primjerice, slomi ruku ili kralježnicu, nužna je evakuacija helikopterom. Trudimo se pokazati studentima u virtualnom svijetu kako se to radi, jer u stvarnosti je jako opasno i gotovo nemoguće održavati takve vježbe, nadovezuje se Tamara Gilmartin sa SUNY Maritime College-a iz SAD-a, piše HRT.

Naočale za virtualnu stvarnost sastavni su dio obrazovanja pomoraca na njujorškom pomorskom fakultetu. Uskoro bi dubrovačko Sveučilište projektu moglo pridonijeti snimkama brodova s našeg područja.

Doc. dr. sc. Srđan Vujičić, pročelnik Pomorskog odjela na Sveučilištu u Dubrovniku naglasio je prednosti koje studenti u Dubrovniku imaju.

– Samim time da oni mogu pristupiti brodu i famijalizirati se s brodom, prije samog odlaska na brod, mislim ne samo da je njima prednost nego i drugim brodarskim kompanijama, gdje mogu na neki način pripremiti svog pomorca prije odlaska na brod.

Tehnologija, sastavni dio obrazovanja

Studentima pomorstva u Dubrovniku moderna tehnologija sastavni je dio obrazovanja. Vježbaju na posebno osmišljenim nautičkim i brodostrojarskim simulatorima.

Ivan Brajčić, student 3. godine nautike na Sveučilištu u Dubrovniku, pokazuje opremu.

– Imamo tri uređaja, ovaj srednji simulira kontrole broda, a desno od njega imamo radar, a lijevo od njega imamo EGDIS. EGDIS, to su elektroničke karte, informacijski sustav.

A ako moderna tehnologija zakaže, znaju se oni orijentirati i po zvijezdama.

Najčitanije