30.8 C
Kotor

Slušaj online radio

“Značaj i uloga muzeja u očuvanju materijalnog i nematerijalnog nasljeđa“

Muzej Tivat
Muzej Tivat

JU Muzej i galerija Tivat povodom Dana osnivanja 2017-2022. organizuje okrugli sto na temu „Značaj i uloga muzeja u očuvanju materijalnog i nematerijalnog nasljeđa“. Okrugli sto će se održati u petak 2.decembra od 17 sati.


Muzejska zbirka postojala je u okviru Centra za kulturu Tivat do 2017. godine, kada se ovaj segment odvojio kao zasebna ustanova izradom elaborata o opravdanosti osnivanja. Uloga muzeja u zaštiti i očuvanju materijalnih (pokretnih i nepokretnih) i nematerijalnih kulturnih dobara ogleda se kroz aktivnosti koje obuhvataju istraživanje, prezentaciju, jačanje kapaciteta i širenje svijesti o onome što nam je ostavljeno u nasljeđe, sprovođenje konzervatorsko restauratorskih mjera i plana sakupljanja muzejskog materijala.

Lljetnja pozornice i kompleks Buća-Luković u Tivtu – foto Opština Tivat

U sklopu ljetnjikovca Buća-Luković u kom je smješten muzej, sprovodi se sanacija kule. Povod za organizovanje okruglog stola jeste sanacija, nova saznanja o kuli, ali i značaju i ulozi muzeja u zaštiti i očuvanju svih segmenata datih kroz Zakon o muzejskoj djelatnosti i nove ICOM-ove definicije muzeja, usvojene u Pragu 2022. godine.

Učesnici okruglog stola su: Dragan Radović, predsjednik Muzejskog Društva Crne Gore, Dražen Jovanović kustos Zbirke pomorskog nasljeđa u Tivtu, Mile Albijanić, član savjeta JU Muzej i galerija Tivat, Marija Saičić dokumentaristkinja JU Muzej i galerija Tivat, Srđan Marlović, arhitekta konzervator, Vesko Ražnatović konzervator – restaurator, i Danijela Đukić direktorica JU Muzej i galerija Tivat koja će dati i uvodnu riječ. Poslije pojedinačnog izlaganja uslijediće diskusija, nakon čega će biti upriličen koktel za goste i učesnike.

Okrugli sto se organizuje povodom petog rođendana osnivanja JU Muzej i galerija Tivat.

Najčitanije