19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Zračnoj luci Dubrovnik nova pista i garaža sa 700 parking mjesta

foto CROPIX

U Zračnoj luci Dubrovnik rekonstrukcijski građevinski radovi u punom su jeku. Krajnji rezultat omogućit će puno veći prihvat putnika. Ukupno ulaganje u projekt ‘Razvoj Zračne luke Dubrovnik’ je 225 miliona eura, od kojih Europski fond za regionalni razvoj pridonosi s 158 milijuna eura ili skoro 74 posto u okviru operativnog programa ‘Promet za Hrvatsku’.

Radovi uključuju izgradnju novog terminala površine 27 hiljada kvadratnih metara i rekonstrukcijske radove na postojećem terminalu, kao što su preinake sustava za prihvat, pregled i otpremu prtljage. Izgradit će se veza između terminala i dva putnička mosta, a početkom novembra počinju radovi na dogradnji i proširenju uzletno-sletne staze, kao i renovacija postojećih rubnih staza i spojnica, te postavljanje novih kako bi se pokrila puna dužina piste. Izgradit će se gorivno postrojenje s cjevovodima za punjenje aviona gorivom, bez ogromnih cisterna ispred zgrade. I stajanka sa zapadne strane će također biti rekonstruirana i proširena, a radi se i nova na istočnoj strani. Radi se i parking za autobuse, te glavni ulaz i izlaz iz Zračne luke. O svemu više govori pomoćnik glavnog direktora i direktor projekta Razvoj Zračne luke Dubrovnik Luko Vuletić.

– Ono što je dio projekta, a za što ne dobivamo novce, jest javna garaža. Radit će se iduće zime, a sastojat će se od prizemlja, kata i krova na kojima će se moći parkirati preko 700 automobila, uza sve postojeće parkinge koje imamo izgraditi, kao što su parkinzi za rent-a-car, taksije, putnike i osoblje. Ta garaža će donijeti još jedan dodatni prihod Zračnoj luci i vjerujem da ćemo u narednih nekoliko mjeseci objaviti javni tender za izgradnju te javne garaže – kazuje Luko Vuletić.

– S rekonstrukcijom središnjeg dijela piste počinjemo 8. novembra. To namjeravamo završiti do 9. decemnbra, uzmimo 15. decembra s obzirom da asfaltiranje piste zahtijeva normalne vremenske uvjete, bez kiše. Ovo je dio godine kada imamo najmanje prometa, zato smo i izabrali taj period – ističe Vuletić.

foto CROPIX

– Pista u Zračnoj luci Dubrovnik najduža je u Hrvatskoj, duga je 3300 metara, a široka 45 metara, s još 15 metara ‘ramena’, po sedam i pol metara čistine sa svake strane. Svi putnički avioni na svijetu mogu sletjeti na ovu pistu. Rekonstruira se zbog dotrajalosti.

Zračna luka izgrađena je početkom 60-tih godina prošlog stoljeća, a niti jedna u Hrvatskoj nije zadovoljavala međunarodne standarde. Zato su obnovljene naša, splitska i zagrebačka, napravljeni su novi terminali. Sve te zračne luke ulažu puno da bi poboljšale kvalitetu usluga – naglašava Luko Vuletić.

/D.M./

Najčitanije