20 C
Kotor

Slušaj online radio

Županović: Domaći gosti biće sve značajniji

Turizam – foto Hina

Otvaranje granica je tek otpočelo i veoma je teško, u ovom trenutku, na startu, prognozirati stanje. Imaćemo fokus na individualnoj turističkoj tražnji i tek u nekoj drugoj, trećoj fazi moći ćemo razmišljati o organizovanom turističkom prometu ove godine, smatra profesor na budvanskom Fakultetu za biznis i turizam iz oblasti upravljanja krizom i rizikom dr Ivo Županović.

Istakao je da će se cijene prilagođavati za određene tržišne segmente, pogotovo one sa značajnijim smještajnim kapacitetim.

“Vidim da se turistički poslenici maksimalno pripremaju. Na državnom nivou su definisani detaljni protokoli kada su u pitanju hoteli i njima slični sadržaji za smještaj”. kazao je Županović.

Kada se u zemljama regiona, koja su naša tradicionalna tržišta, epidemiološka slika “sredi”, smatra on, povećaće se broj turista.

“U ovom trenutku, najvažniji je digitalni marketing. Krenulo se sa određenim kampanjama na nacionalnom nivou, koje su, između ostalog, usmjerene i ka domaćem gostu, koji će po mojoj procjeni, kako vrijeme bude odmicalo biti sve značajniji i to ne samo tokom ove godine”, smatra Županović.

Boka Kotorska foto Boka News

Lokalne turističke organizacije, podsjeća on, u skladu sa strukturom emitivnih tržišta krenule su u određenu promociju.

“Kao inovativnu istakao bih ideju Turističke organizacije Herceg Novi koja je ponudila nagradni smještaj u junu, što može biti inicijalna kapisla za dalje interesovanje turističkih konzumenata. Podsjetiću na istraživanje MMGY-a da turisti donose odluku nakon 45 do 90 dana od peaka (vrhunca) pandemije u toj zemlji, što znači da u ovom periodu treba maksimalno forsirati promociju putem digitalnog marketinga”, objašnjava Županović.

On smatra da će turističke agencije, kao subjekti koji se bave organizovanim turističkim prometom, imati ozbiljne probleme.

“U ovako kontrolisanim uslovima ne možemo računati na klasične metode organizacije turističkog prometa, ali ni na njihove klasične usluge, poput prodaje avionskih karata. To će se odraziti i na njihovu likvidnost i pogotovo na profitabilnost poslovanja. Pitanje je da li će manje agencije, koje nemaju obrtna sredstva za neki duži period opstati”, smatra Županović.

Jako značajnu ulogu, ističe sagovornik Pobjede, odigraće Zakon o dopunama Zakona o turizmu i ugostiteljstvu, gdje će se ugovorena putovanja nakon prvog marta moći iskoristiti do kraja iduće godine, kao stimulativna mjera i za pružaoca i za konzumenta usluge.

Izvor:rtcg

Najčitanije