12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Zvonko Bogdan i Novi Sad za još jednu sjajnu noć na Prazniku mimoze

Praznik mimoze juče je bio u znaku Novog Sada, a posebno interesovanje domaćih i gostiju izazvao je koncert Zvonka Bogdana u Parku mimoze.

Bard panonske šansone pozdravio je grad Herceg Novi, domaćine koji su organizovali koncert i sve goste, sa kojima su Bogdan i tamburaški orkestar sinoć podijelili vanvremenske hitove, melodiju i duh vojvođanske ravnice. Pun Park mimoze je u jedan glas pjevao “Osam tamburaša s Petrovaradina”, “Ko te ima taj te nema”, “Tri metera somota”, “Svaku ženu volim ja”, “Moja mala nema mane”, “Da nije ljubavi”.

 “Vratićemo vas u neka vremena koja se više ponoviti neće. Imaćete prilike da čujete one pjesme, pesme i pisme koje su nastale davno i kad sam ja počinjao da se bavim ovim poslom, prije 60 godina, one su već onda bile stare. Nadam se da ste znali da je pjesma, pesma ili pisma najbolji način ljudskog izražavanja”, kazao je Zvonko Bogdan i poručio da je kod interpretacije najbitnije da tokom izvođenja publika “vidi sliku koja se u tekstovima događa”.

Koncertu je prethodila prezentacija vojvođanske kuhinje i šetnja tamburaša kroz centar Herceg Novog, a potom i otvaranje izložbe “Osjeti duh Novog Sada” u foajeu dvorane “Park”.

Koncert Zvonka Bogdana – foto Miloš Samardžić

Dani Novog Sada na Prazniku mimoze organizovani su želji da se dva grada približe, a u saradnji Opštine Herceg Novi, Javne ustanove kulture “Herceg fest” i lokalne Turističke organizacije sa Gradom Novim Sadom, Kulturnim centrom i Turističkom organizacijom tog grada.

Dani Novog Sada na Prazniku mimoze prvi put su organizovani 1985. godine, istakao je potpredsjednik Opštine Herceg Novi, Mirko Mustur, otvarajući izložbu “Osjeti duh Novog Sada”.

“Od tada do danas, gotovo četiri decenije kasnije, duh Novog Sada i dalje je prisutan na najvećoj novskoj fešti, a mirisi, ukusi, boje i šarm Herceg Novog svake godine donose dašak našeg grada i Praznika mimoze u glavni grad Vojvodine. Ponosni smo na saradnju koju čuvamo i razvijamo, polazeći prije svega od prijateljstva I bliskih veza koje postoje među građanima Herceg Novog i Novog Sada”, poručio je Mustur.

Kako je rekao, program Dani Novog Sada na 54. Prazniku mimoze predstavlja sjajan nastavak višedecenijske saradnje dva grada, koja je na obostrano zadovoljstvo. Mustur se zahvalio upravi Grada Novog Sada, Turističkoj organizaciji i Kulturnom centru na partnerstvu i bliskoj saradnji, koji su ojačani susretima tokom Praznika mimoze.

“Za Herceg Novi, kao grad koji posebnu pažnju posvećuje kulturi i mladima, od izuzetnog je značaja saradnja i razmjena iskustava sa gradom koji je nosio titulu evropske omladinske prijestonice i evropske prijestonice kulture. S druge strane, Herceg Novi ima šta da ponudi svojim partnerima – kao turistička destinacija, sredina koja baštini i čuva bogato naslijeđe, vrijednosti multukulturalnosti i tolerancije, ali I kao grad u razvoju koji njeguje veze sa brojnim evropskim gradovima”, kazao je Mustur.

U ime Grada Novog Sada, na Praznik mimoze stigao je zamjenik gradonačelnika, Igor Crnobarac, koji je naveo da gostovanje karavana Mimoze  u Novom Sadu, kao i njihov dolazak u Herceg Novi predstavljaju lijepo iskustvo i važnu vezu između dva grada.

Koncert Zvonka Bogdana – foto Miloš Samardžić

“Osjećam se zaista kao svoj među svojima. Mislim da je to zaista jedna veza kojoj ne smijemo dopustiti da zamre ili oslabi. Ta energija koja postoji između Herceg Novog i Novog Sada, kroz činjenicu da su mnogi Novljani možda studirali u Novom Sadu, te da mnogi Novosađani vrlo rado oduvijek ljetuju u Herceg Novom, zaista smatram da tu postoji jedan veliki potencijal za saradnju između naša dva grada”, rekao je Crnobarac.

Novi Sad se vratio na Praznik mimoze nakon pauze koju je uslovila pandemija, naveo je Mirsad Avdić iz Kulturnog centra Novog Sada.

“Mi smo potpisali prije četiri godine protokol o saradnji Herceg Novog i Novog Sada i evo sada prilike da se ovom izložbom predstavimo prijateljima iz Herceg Novog i ostalim turistima koji dolaze na Praznik mimoze. Ova izložba predstavlja Novi Sad u istorijskom i kulturološkom smislu, kako se živi i radi u Novom Sadu zadnjih 300 godina”, rekao je Avdić.

Na programu 54. Praznika mimoze večeras je tradicionalna Riblja večera u Institutu “Dr Simo Milošević” u Igalu. Nastupiće Legende, grupa koja je prepoznata i voljena već više od 30 godina po svom spoju starogradske i etno muzike, a uz njih i domaće snage, klapa Castel Nuovo. Veče dobre hrane, muzike i plesa počinje u 21 čas.

Ovog vikenda na programu je i turnir u kartaškim igrama briškula i trešeta, koje su tipične za Boku i Herceg Novi. Tokom subote i nedjelje u konobi Kantula prijavljeni takmičari nadmetaće se u ovoj igri, koja je zbog svoje autentičnosti uvrštena u program Praznika mimoze.

Programi planirani na otvorenom ovog vikenda odloženi su zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Pred nama je još jedna sedmice zanimljivih događaja na Prazniku mimoze, a sve informacije možete naći na: www.praznikmimoze.com, kao i na društvenim mrežama festivala:https://www.facebook.com/praznikmimozehercegnovi  i https://www.instagram.com/praznik_mimoze/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije