16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Nosač aviona – Kapetan zatražio hitnu pomoć za 200 mornara

Nosač Theodore Roosevelt

Kapetan američkog nosača aviona “Theodore Roosevelt” na kojem je više od 4.000 članova posade, a 200 pozitivno na virus korona, zatražio je hitnu pomoć.

“Širenje bolesti je u toku i ubrzava se”, dodao je Krozierv.

On je preporučio da cjelokupna posada ode u karantin.

“Potrebne su odlučne akcije. Izvlačenje većine osoblja s nuklearnog nosača aviona i njihovo izolovanje na dvije sedmice može se činiti kao vanredna mjera. Ali to je nužno za sigurnost naših mornara”, napisao je i dodao kako je nepotreban rizik zadržati preko 4.000 mladića i žena na brodu.

Kapetanovo pismo prvi je objavio list “San Francisco chronicle”, a prenio Index.hr Prema pisanju lista, najmanje stotinu mornara zaraženo je virusom.

Američka mornarica saopštila je kako se čini sve da bi bile preduzete neophodne mjere kako bi se osigurala sigurnost i zdravlje mornara na brodu koji je trenutno usidren u Guamu.

Ne zna se tačno kako je virus dospio na nosač, ali najvjerojatnije ga je unio neko od mornara tokom boravka u Vijetnamu, gdje je “Theodore Roosevelt” bio vezan prije dvije sedmice. Mornarica užurbano radi na odvozu zaraženih vojnika s broda, a Pentagon tvrdi da će čitava posada biti testirana u najkraćem mogućem roku.

Izvor:index.hr

Najčitanije