26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Biden osvojio Pennsylvaniju, postao 46. američki predsjednik

Joea Biden  foto K.L. Reuters

Američki mediji AP, NBC i CNN proglasili su Joea Bidena pobjednikom američkih predsjedničkih izbora nakon što su mu dodijelili pobjedu u ključnoj državi Pennsylvaniji.

Biden je osvajajem Pennsylvanije premašio 270 elektora potrebnih za pobjedu na predsjedničkim izborima. Izabrani američki predsjednik trenutno vodi i u Nevadi, Arizoni i Georgiji i njegova bi pobjeda na koncu mogla biti i uvjerljivija.

Jedino što u ovom trenutku znamo je da će budući američki predsjednik prisegnuti 20. siječnja u 12 sati ispred Kongresa. To defiira 20. amandman američkog ustava. Ameriku čekaju izazovni dani i nasilni prosvjedi, javila je u emisiji  Agenda: Svijet naša dopisnica Branka Slavica. Trump ne pomišlja na prihvaćanje poraza i svim će se snagama truditi da ne potvrdi sve vjerojatniju Bidenovu pobjedu, kazala je. Izbori su pokazali da Trumpa ipak podupire polovina Amerikanaca i izostao je ‘plavi val’ koji su najavljivali demokrati.

Joe Biden je počeo formirati svoj tranzicijski tim, a SAD-u može ponuditi smirivanje strasti i vraćanje u normalu. Povratak savezništva s EU-om je bitna točka Bidenovog vanjskopolitičkog programa. Najavio je i da bi njegov prvi potez mogao biti susret s čelnicima Francuske i Njemačke. Najavio je i vraćanje SAD-a u međunarodne organizacije i ugovore iz kojih je Trump istupio. Što se tiče Hrvatske, Biden je veliki prijatelj Hrvatske, više ju je puta posjetio, a ima u našoj zemlji i osobne prijatelje, javlja Slavica.

Bidenovi pristaše slave u New Yorku i Pennsylvaniji u kojoj su demokrati dobili oko 29 hiljada glasova više. Dok se glasovi i dalje broje, ne šute ni Trumpovi pristaše pa na pozive onih Bidenovih da prizna poraz, odgovaraju da nema šanse.

Što se više steže obruč oko Trumpa, to su glasnije optužbe za prevaru birača i zahtjevi da se hitno zaustavi prebrojavanje. Sud je već odbio zahtjev da se zaustavi brojenje dopisnih glasova koji su nakon izbornog dana stigli u Pennsylvaniju, a koji su Trumpu i prije izbora bili trn u oku. Iako se nije pojavljivao u javnosti, aktivan je na Twitteru.

“Joe Biden ne bi trebao pogrešno tvrditi da je dobio ured predsjednika. I ja bih to mogao tvrditi. Pravni postupci tek trebaju početi!”, napisao je.

Kad se podvuče crta, Biden je uspio obnoviti tzv. plavi demokratski zid država koje su se 2016. okrenule Trumpu. Samo na oglašavanje u Michiganu, Wisconsinu i Pennsylvaniji Biden je potrošio tri puta više nego u Teksasu i Arizoni. Povratkom tih država i zadržavanjem onih koje je 2016. dobila Hillary Clinton, Biden je stigao na korak do Bijele kuće.

Izvor:HRT

Najčitanije