12 C
Kotor

Slušaj online radio

175. godina od dolaska prvog turističkog broda u Dalmaciju

Prvi-kruzer foto šibenskiportal.rtl

Šibenik, Skradin, Nacionalni park Krka i Zadar obilježavaju važnu obljetnicu – 175 godina dolaska parobroda na prvo turističko kružno krstarenje po Dalmaciji!

Na važnu obljetnicu u povijesti organiziranog bavljenja turizmom u Hrvatskoj upozorio je šibenski hroničar Darko Gulin, koji je podatak otkrio proučavajući povijesne dokumente. U povodu toga organizirana je plovidba od Šibenika do Skradinskog buka.

U morskoj panorami Šibenika uživali su i putnici parobroda “Imperatore” – prije 175 godina! Redom turisti! Jer austrijski je LLoyd odlučio novom ponudom nadopuniti tada redovite linije duž istočnojadranske obale.

– Prvi izlet bio im je Venecija, Ancona, pa Pula i onda 29. lipnja 1844. oni su organizirali izlet u Dalmaciju: Šibenik, posjet Slapovima Krke i na povratku u Zadar, govori Gulin.

Bilo je to prvo putovanje motivirano znatiželjom i zadovoljstvom, kako se tada definirao turist. Pravo kružno krstarenje! Turisti su zatim manjim parobrodom iz Šibenika otišli na izlet na Skradinski buk.

Prvi-kruzer foto šibenskiportal.rtl

Tom smo povijesnom brazdom zaplovili iz Šibenika, kanjonom Krke, do Nacionalnog parka. Na brodu ovaj put – ljudi koji se za turizam skrbe i od njega žive!

Grad s dva UNESCO-ova spomenika i dva nacionalna parka u okolici dobio je tako novi turistički adut. Današnji Šibenik luka je pristajanja za stotinjak kruzera godišnje. A na njima u Krešimrov grad doplovi oko 35 000 turista.

Najčitanije