23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Drvena barka da bude materijalna baština

Drvene barke foto Zoran Nikolić

Poznati bokeški meštar od drvenih barki i zaljubljenik u tradiciju njihove izrade Zoran Nikolić iz Prčanja autor je i pokretač peticije za zaštitu drvenih barki do šest metara dužine, sa jačinom motora do pet konjskih snaga, a koje služe za ribolov i razonodu.

Peticija, koja se može potpisati u elektronskoj formi na web-portalu Peticije 24.com, po okončanju će biti predata resornom ministarstvu.

Peticijom se od resornih ministarstava traži sastavljanje popisa svih drvenih barki u Crnoj Gori, kako na moru, tako i na jezerima (što u principu već postoji, ali ih razdvojiti od plastičnih i plovila građenih od drugih materijala radi evidencije istih), formiranje fonda za očuvanje drvenih barki i kao kulturno-istorijske materijalne baštine, te uključivanje brodogradnje u drvetu u srednjoškolski program.

Očekuje se da se zatraži prijem Crne Gore u punopravno članstvo u Evropskoj organizaciji za očuvanje tradicionalnih brodova (EMH European Maritime Haritage), ali i da se vlasnici drvenih barki oslobode plaćanja bilo kakvih taksi pri registraciji, uključujući i prvu registraciju, jer su troškovi održavanja ovakvih plovila mnogo veći nego takvih plovila od drugih materijala.

Traži se i očuvanje mandraća kao i tiradura preko kojih se barke izvlače na obalu radi reparacije i održavanja, ali i obezbjeđivanje besplatnih vezova za sve drvene barke gdje god da su privezane.

/B.M./

Najčitanije