10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

18. Hercegnovski strip festival: Impresivan spoj stripa i muzike

Pored tipično stripovskih sadržaja, kao što su besplatna crtanja za fanove, radionice, master class predavanja, izložbe i prezentacije, 18. Hercegnovski strip festival ovih dana publici donosi i kvalitetan, pažljivo odabran, muzički program. Tokom šest dana festivala, do 12. septembra, na tri lokacije u Herceg Novom gostovaće neka od najzvučnijih imena regionalne muzičke scene.

Nakon što je festival otvoren koncertom jednog od najpopularnijih elektro-akustičnih pop sastava u regionu, zagrebačkog Detoura, kojem je prethodio nastup domaćeg sastava Nitro, sinoć su na tvrđavi Forte mare nastupili Kralj Čačka i bend Mali demoni, a program je uokvirio hercegnovski DJ BodziE, dok će večeras na istom mjestu od 22 časa koncert imati Marčelo, uz pratnju domaćih snaga, DJ 2Beat i Groovy Castel Nuovo.

U godini punoljetstva organizatori su se potrudili da dosadašnji bogati muzički segment festivala unaprijede još više, a u naredna četiri dana pred publikom će biti: Dža ili bu, Vojko V, Bolesna štenad, kao i rezidentni sastav nazvan „Boka all stars“ koji čine vrhunski muzičari Marko Vlahović, Dragan Ivanović, Martin Đorđević i Goran Milojević sa gostom Rambom Amadeusom.

Kralj Čačka, odnosno Nenad Marić, kako je pravo ime ovog muzičara nazivanog i kraljem postjugoslovenske kantautorske scene, kazao je da je u Herceg Novom sjajna atmosfera, a tvrđava Forte Mare prelijep prostor na kome je zvuk fantastičan, te čestitao Hercegnovskom strip festivalu punoljetstvo uz želju da traje bar sto puta ovoliko.

Govoreći o uticaju stripa na njegov umjetnički izraz, kazao je da postoji indirektna veza jer je strip značajan dio popularne kulture, koji je na našim prostorima nedovoljno prihvaćena strana umjetnosti: “Za neke pjesme su mi čak govorili da ih stihovi podsjećaju na nešto iz Alan Forda. Ja sam jako volio strip, volim ga i dalje, samo sam ga više čitao kad sam bio mlađi”.

Marčelo je na Hercegnovski strip festival stigao juče, kako bi uživao u programima, a večeras i nastupio pred publikom na tvrđavi Forte mare. Kako je istakao, dugo poznaje organizatore Hercegnovskog strip festivala, zna šta im je ambicija i namjera I smatra da su “dovoljno sposobni da svoju lijepu i plementu ideju pretoče u dobru priču”.

Prokomentarisao je činjenicu da ovim izdanjem novski festival slavi punoljetstvo i čestitao im na tome: “Mislim da ta činjenica treba samo još više da ih obodri da nastave istim putem i da ovom gradu, kao i cijelom regionu i dalje omogućavaju ovaj i ovakav festival”.

HSF – Crtanje za fanove i berza stripa, trg

Jučerašnji, drugi dan Hercegnovskog strip festivala počeo je na glavnom gradskom trgu, kao i svake godine. Čuveni majstori devete umjetnosti crtali su za fanove, održana je berza stripa, a sve uz muzičku podršku Groovy Castel Nuovo skvadre i DJ dua 2Beat. U coworking prostoru “Kolektiv Novi” i u Gradskoj biblioteci upriličena je radionica za najmlađe, u saradnji sa kompanijom “One”, dok je u popodnevnim časovima u klubu “CaffeRadio 2B” održan niz prezentacija o strip umjetnosti.

Ljubitelji stripa i danas imaju mogućnost da na Hercegnovskom strip festivalu dobave nova izdanja ili dobiju crtež nekog od 150 umjetnika iz 20 zemalja koji su gosti najveće regionalne smotre devete umjetnosti. HSF karavan je na Škveru, u resto-baru Jadran, od 11 do 19 sati. U popodnevnim satima slijedi i niz prezentacija u kojima će učestvovati specijalni gosti 18. festivalskog izdanja, kaoi i Dejan Stojiljković, srpski strip scenarista i književnik.

Kompletan program 18. Hercegnovskog strip festivala možete pogledati na: https://stripfestival.me/ i na društvenim mrežama festivala.

Pokrovitelji i partneri festivala su: Opština Herceg Novi, Opština Tivat, Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, Ministarstvo turizma Crne Gore, Ministarstvo odbrane Crne Gore, Turistička organizacija Herceg Novi, ambasade SAD, Italije, Slovenije, Francuske, Velike Britanije i Španije, kao i preko 60 sponzora među kojima su predstavnici turističke privrede i kompanije iz Herceg Novog i Crne Gore.

Najčitanije