7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

“Wild Joe” prvi, “Damaco” drugi…

Prva etapa prestižne transjadranske regate „Hiljadu ostrva“ na relaciji Rijeka- Tivat, završena je danas, a prvi je na cilj u marini Porto Montenegro stigao krsteš „Wild Joe“ sa skiperom Martom Josza-om za kormilom. Mađarska jedrilica prejedrila je 277 milja dugu etapu za ukupno 27 sati 24 minuta i 5 sekunbdi, te na taj način oborila sopstveni rekord od prije dvije godine koji je iznosio 28 sati, 41 minut i 06 sekundi. Druga u generalnom poretku nakon prve etape regate „Hiljadu ostrva“ je hrvatska jedrilica „Damaco“ sa skiperom Berislavom Vranićem, a treći je brod „Macropus“ iz Slovenije sa Boštjanom Lončarem za kormilom.

Kod višetrupaca, prva na cilj stigla je jedrilica „Proper Job“ iz Hrvatske, sa italijanskim skiperom Markom de Mikeli-Viturijem.

Na regati inače, učestvuje 19 jednotrupnih jedrilica, katamarana i trimarana klase ORC i MOCRA, iz Austrije, Čilea, Hrvatske, Češke, Njemačke, Velike Britanije, Mađarske, Italije, Slovenije, Slovačke i Crne Gore. „Hiljadu ostrva“ već treću godinu za redom, organizuju Jahting klub Porto Montenegro, JK SCOR Rijeka i Udruženje „Val“ iz Rijeke.

U akvatorijumu Bokokotorskog zaliva, u srijedu 23. septembra održaće se i mala regata pod nazivom „Hiljadu ostrva +2“, u organizaciji Jahting kluba Porto Montenegro, kada će jedriličari iz Tivta imati priliku da jedre sa učesnicima međunarodne jadranske regate, oko dva bokeška ostrva. Regata je otvorena za sve jedrilice sa ORC Club i ORC Internacionalnim sertifikatima. Dodjela nagrada pobjednicima i koktel za prvu etapu velike regate „Hiljadu ostrva“ i malu regatu „Hiljadu ostrva +2“, biće organizovan u srijedu, 23. septembra, na bazenu Lido u Porto Montenegru, u 20:00 sati. Nagrade će biti dodijeljene za prvo, drugo i treće mjesto u svakoj klasi, kao i za najbržu jedrilicu u realnom vremenu.

Flota će takmičenje nastaviti u četvrtak 24. septembra u obratnom smjeru, na relaciji Tivat –Rijeka, a za tu etapu prijavljeno je 20 učesnika. Regata „Hiljadu ostrva“ već se afirmisala među brojnim nautičarima iz cijelog svijeta, posebno zbog atraktivnosti svog kursa, jednog od najpoželjnijih za navigacijske regate, živopisnog regatnog polja među jadranskim ostrvima, kao i privlačnosti starta i cilja – prestižne luka u Rijeci i marine za superjahte i nautičkog naselja Porto Montenegro u Tivtu. Krstaši na svojem putu uz istočnu obalu Jadrana prolaze pored više od 1.000 dalmatinskih ostrva, među kojima su i ostrva Unije, Susak, Premuda, Kornat, Vis, Lastovo i Sveti Andrija.

Izvor:S. L.

Najčitanije