16 C
Kotor

Slušaj online radio

Put oko svijeta za oko 2000 dana

Na turneju obilaska svijeta biciklama, krenuli su  još 2012. godine iz Ushuaia, na jugu Argentine, ujedno i najjužnijeg grada na svijetu. Dvoje velikih avanturista i putnika, Francuskinju Clémence i Argentinca Andrés Fluxa, sreo sam u Kotoru na trgu ispred katedrale Svetog Tripuna kako turistima predstavljaju svoju turneju i usput prodaju fotografije-razglednice, sa motivima predjela kojima su prošli.

Uprkos strahovima i rizicima, putujući doživljavaju jedinstvene trenutke.  Iz tih susreta i doživljaja najraznovrsnijih krajolika, nastale su njihove fotografije, vrlo originalne i neobične, kao i priče o životu fotografisanih osoba i susretima sa njima.

Fotografije-razglednice nemaju cijenu. Onim koliko platite, donirate novac kojim ovo dvoje entuzijasta finansiraju svoj put oko svijeta.

Bicikle okićene zastavicama država kroz koje su prošli, izazvale su pažnju  turista sa kruzera koji su tog dana obilazili Kotor. Kada su čuli priču Clémence, gotovo svi turisti iz grupe su kupili po nekoliko razglednica, kako bi pomogli turneju ovih mladih ljudi.

Clémence i Andrés  kroz Popovo polje
Clémence i Andrés kroz Popovo polje

„Biciklama smo prošli Južnu Ameriku do Meksika. Zatim smo se avionom prebacili u Evropu, da bismo 5. jula 2015. godine, krenuli na put do Indonezije. Zaustavili smo se nekoliko dana da izradimo i prodamo fotografije-razglednice ovdje, u  Kotoru. U međuvremenu, uživamo u krajoliku koji ga okružuje. Narednih dana nastavljamo put kroz Crnu Goru, preko Kosova, Bugarske, Turske i dalje, do Azije. Cilj ovog dijela turneje je  Indonezija, odakle se planiramo jednoga dana avionom prebaciti na Aljasku, pa se spustiti do Amerike. Naše putovanje biciklama trebalo bi da se završi 2017.godine u New Yorku.

Do Crne Gore smo stigli preko Hrvatske, BiH, preko Sarajeva, Mostara, pa se Popovim poljem spustili do Boke Kotorske koja nas je fascinirala ljepotom i pitomošću krajolika.

Clémence biciklom na put oko svijeta
Clémence biciklom na put oko svijeta

Sa putovanja prikupljamo foto i video materijal. Kada završimo turneju, planiramo objaviti  knjigu i DVD “ – kazala je za Boka News, mlada francuskinja Clémence.

Avanturu Clémence i Andrés redovno prate njihovi prijatelji i fanovi, s obzirom da preko facebooka i portala redovno objavljuju kratke poruke, fotografije i video zapise sa putovanja…

Na kraju interesantnog razgovora dobio sam jednu fotografiju-razglednicu, koju sam naravno platio!  Poželio sam im sretan put i mnogo sreće, koja će im, zasigurno, biti neophodna u budućim avanturističkim poduhvatima…

Miro Marušić

Najčitanije