15 C
Kotor

Slušaj online radio

23. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi

Međunarodni festival čipke u Lepoglavi

Međunarodni festival čipke u Lepoglavi u 23 izdanju okupio je izlagače iz čak 16 zemalja, a posjetila ga je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja se tijekom razgledavanja družila s čipkaricama.

Ovogodišnji festival obilježila je tema “bajkovita kraljevska čipka” i veliki mimohod kroz Lepoglavu, u kojem su sudjelovali: limena glazba, puhački orkestar, brojna kulturno-umjetnička društva i svi sudionici festivala obilježivši ujedno i  Dani europske baštine 2019.

Ponoseći se svojim čipkarskim umijećima, Lepoglavčani ovim festivalom od 1997. na međunarodnoj razini promoviraju vrijednost čipke kao iznimnog hrvatskog etnografskog blaga, kojeg su posjetitelji i ove godine mogli upoznati kroz brojne izložbe, radionice, predavanja, kao i popratna kulturno-zabavna događanja

Festival čipke održava se pod visokim pokroviteljskom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO. Ovogodišnja zemlja partner bila je Španjolska.

Međunarodni festival čipke u Lepoglavi

“Ministarstvo kulture prati ovu manifestaciju te aktivnosti čipkarica koje čuvaju nematerijalno kulturno dobro s UNESCO-ve liste. Drago mi je da smo poduprli suradnju koja je omogućila stvaranje mreže zahvaljujući kojoj ovaj Festival ima vidljivu međunarodnu dimenziju”, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te dodala kako je to zalog očuvanja vrijedne baštine za buduće generacije.

“Ključno je zainteresirati mlade ljude da nauče i zavole čipku kako bi mogli nastaviti tradiciju koja je dovela do toga da imamo nešto tako vrijedno i prepoznato na međunarodnoj razini”, istaknula je.

Škvarić: Naš festival najveći je čipkarski festival na svijetu  

Lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić podsjetio je da se ove godine slavi 10 godina od uvrštavanja lepoglavske čipke na UNESCO-vu nematerijalnu baštinu. “S obzirom na broj sudionika, možemo reći da je naš Festival najveći čipkarski festival u svijetu”, dodao je.

Posjetitelji ovogodišnjeg festivala mogli su uživati u sajmu tradicijskog rukotvorstva i starih zanata, kao i u strastvenom spektaklu flamenca. Najveću pažnju privukle su replike povijesnih kostima s originalnom lepoglavskom čipkom i haljine od žice s tradicionalnim motivima čipke, a večeras će biti prikaza predstava “Čipka iluzija”, nastalu u suradnji HNK Varaždin  i udruge Ekomuzej Lepoglava, temeljena na dramskom tekstu Iluzije suvremenog ruskog dramatičara Ivana Viripajeva.

Najčitanije