12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Uručena nagrada Mariji Čolpi za scenario filma “Lov na vepra”

Uručena nagrada
Uručena nagrada

Na  prestižnom Međunarodnom festivalu filmskih scenarija “SKRIPT FEST” koji se održan od 10. do 12. novembra u makedonskoj Kinoteci u Skoplju, specijalno priznanje za scenario dobila je magistar dramaturgije  Marija Čolpa iz Herceg Novog (Crna Gora).

Filmski scenario Marije Čolpe “Lov na vepra” proglašen je kao najbolji od svih pristiglih scenarija na Konkursu za filmski scenario, a nagrada se dodjeljuje i za dosadašnji i sveukupni scenaristički angažman i doprinos. Autroka se zahvalila na ukazanom povjerenju:

“Neobično mi je zadovoljstvo da primim ovako značajno priznanje u Makedoniji i gradu Skoplju, a naročito od strane meritorne komisije i festivala kakav je “Sript fest” Skopje. Cjenim ambiciju prof.dr Hrista Petreskog bez čijeg pregalaštva ovaj festival ne bi dosegao najviši nivo međunarodne vidljivosti. Takođe moram kazati ova nagrada  ne pripada samo meni, već je za nju zaslužna i koleginica Spec.Art Ružica Vasić, koja je upornošću koscenariste zaslužna da se na ovakav način upriliči ova scenaristička storija. Scenario  pod nazivom “Lov na vepra” nastao je sublimiracijom moja dva dramska teksta “Plan B” I “Lov na vepra”  koji su pisani za pozorište.

Diploma Skipt fest
Diploma Skipt fest

Ovo je potvrda da timski rad i prijateljstvo, no prije svega profesionalan odnos prema zadatom cilju, udruženi u ambiciji da se izvuče priča koja će prvenstveno uticati na temu kojom se na indirektan način bavi “Lov na vepra” a to je nasilje u porodici, donose zagarantovan uspjeh i priznanja.”

Festival “Skript fest” započet je predavanjem Ane Vasilevske sa temom: Dileme sa temom ili kriza  vještine pisanja scenarija u mekedosnkoj kimenatografiji. Nakon toga je uslijedila projekcija filmova od Međunarodne filmske asocijacije SIFEŽ i prezentacija nagrada: Skript most dodjeljen je  Dušanu Makavejevu, nagrada Skript fest – prof. Vladimiru Blaževskom, nagrada Skript feniks – prof. dr  Mišu Netkovu i nagrada Skript present – Toniju Cifrovskom i nagrada Skript trend – mr Mariji Čolpa.

Svečanost je obogaćena sa promocijom knjige Proljećni emigrant od Kalina Ilieva (Bugarska) sa besjedom Jordana Plevneša i promocija knjige “Kidanje, kino  život” od Tonija Cifrovskog o kojoj je govorio Todor Kuzmanov, a završeno je sa projekcijom filmova studenata sa filmske Akademije ESRA i učenika osnovnih i srednjih škola iz Skoplja.

Marija Čolpa
Marija Čolpa

Drugog dana na festivalu se održala radionica sa učenicima osnovnih i srednjih škola iz Skoplja sa temom: Savremena literatura – potencijalna inspiracija za uspješan scenario, sa primjerima iz makedonske kinematografije. Upriličeno je dodjeljivanje nagrada za najbolje kratke i dokumentarne filmove.

Trećeg festivalskog dana se održala radionica sa učenicima osnovnih i srednjih škola iz Skoplja sa temom: Priče direktno inspirisane iz svakodnevnog života (vježbe percepcije, oživljavanje dijaloga u slici) nakon čega su uručeni certifikati za učestvovanje na Skript fest radionicama.

Skript fest se održava sa sredstvima i podrškom Agencije za film, Republike Makedonije.

Najčitanije