24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

„Tivatska akcija” osula po lokalnoj vlasti zbog novog zaduživanja Opštine

SO Tivat
SO Tivat

Tivatska akcija (TA) prozvala je juče lokalnu DPS-SDP vlast u Tivtu za “sraman i tužan poslušnički odnos prema podgoričkim vlastima.”

Glasovima 17 odbornika DPS-SDP na posljednjoj sjednici SO usvojene su odluke o novim kreditnim zaduženjima Opštine Tivat u ukupnom iznosu od 11 miliona eura, od čega je 6 miliona namijenjeno za izgradnju zajedničkog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) za Tivat i Kotor. Iz TAA su podsjetili da je gradonačelnik Ivan Novosel (DPS) prošle godine “jasno saopštio da će glavnicu kredita za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda vraćati Vlada, a da je na Opštinama Tivat i Kotor da vraćaju kamatu.”

Abovic i Kovacevic na pressu
Abović i Kovačević

“Po u SO usvojenoj odluci međutim, Opština Tivat sada treba da vraća i glavnicu, a ne samo kamatu. Ali, to nije ono najgore. U pozadini ove odluke otkriva se kako je u izvedbi koalicije DPS-SDP na minuloj sjednici izvršena jedna perfidna manipulacija: pritisnuti stalnim upozorenjima TA i tivatske opozicije da ne smiju uzeti kredit za izgradnju puta Solila-Luštica jer je to obaveza Vlade, a ne Opštine – u koaliciji DPS-SDP su naizgled odustali od toga i najavili da će izgradnju tog puta finansirati Direkcija za javne radove (DJR). Međutim, umjesto toga, vladajuća koalicija u Tivtu natovarila je Opštini i građanima Tivta vraćanje kredita od šest miliona eura za izgradnju postrojenja za PPOV, koji je po ranijem dogovoru trebalo da vraća Vlada, i čije je troškove do sada Vlada i plaćala. Na taj način su zapravo uspjeli u onome što su otpočetka namjeravali – da Tivat umjesto Vlade preuzme ogromne troškove od 6 miliona eura. U ovom šibicarskom igrokazu samo su zamijenili namjenu kredita.”- saopštila je TA, ocjenjujći ovakav razvoj situacije kao “nastavak maćehinskog odnosa Vlade prema Tivtu i Tivćanima, i podaničke snishodljivosti koalicije DPS-SDP prema Podgorici, koja u kontinuitetu nanosi ogromnu štetu Tivtu i građanima Tivta.”

“I to ne samo zato što Tivtu još nije vraćeno 250.000 eura za opremanje vrtića, što su nam oteli vozila Hitne pomoći koja smo mi platili, što je, po Tivat, potpisan katastrofalan ugovor sa “Lušticom Development”, itd. – nego što se koalicija DPS-SDP u protekle četiri godine nije izborila ni za jedan jedini projekat na teritoriji naše opštine koji bi finansirala DJR. Ne postoji Opština u Crnoj Gori koja proporcionalno više daje državnom budžetu, a da manje dobija iz njega od Tivta.”- smatra TA i konstatuje da će tome doći kraj na predstojećim lokalnim izvorima u Tivtu marta naredne godine.

“Ono što zaprepašćuje, međutim, jeste da su u DPS-SDP koaliciji spremni da do posljednjeg dana svog mandata upropaštavaju Tivat, iako su svjesni da njih i njihove političke privjeske na predstojećimizborima čeka ne samo kraj vladavine, nego potpuna politička katastrofa.”- zaključuje se u saopštenju.

Izvor:S. L.

Najčitanije