15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Olupina broda kod Rosa proglašena kulturnim dobrom

Odneseno sidro galijuna foto Dragan Gačević
Ukradeno sidro galijuna foto Dragan Gačević

Uprava za zaštitu kulturnih dobara utvrdila je status nepokretnog kulturnog dobra od nacionalnog značaja za olupinu broda tipa galijun, u moru kod rta Kabala u blizini Rosa.

Olupina se nalazi na najisturenijoj zapadnoj tački poluostva Luštica, na početku moreuza. Zona koja se nalazi pod zaštitom kao kulturno dobro prostire se na površini većoj od 1.160 metara kvadratnih i obuhvata krug od sredine olupine prečnika 20 metara.

Status kulturnog dobra od nacionalnog značaja galijun je dobio po osnovu kriterijuma autentičnosti i integriteta, jedinstvenosti i rijetkosti. Radi unaprjeđenja stanja u kojem se brod nalazi Uprava je, između ostalog, utvrdila potrebu za: izradom dokumentacije postojećeg stanja, postavljanjem bove – obilježja sa svim potrebnim informacijama o brodu i postavljanjem podvodnog kaveza koji bi obezbijedio fizičku zaštitu lokaliteta. Neophodno je preduzeti i hitne konzervatorske mjere sanacije topa, koji se nalazi u Zavičajnom muzeju u Herceg-Novom i drugog pokretnog materijala izvađenog nakon arheoloških istraživanja 1996. godine.

Amforiste ispred Boke Kotorske foto Dragan Gačević
Amforiste ispred Boke Kotorske foto Dragan Gačević

Rješenjem Uprave za zaštitu kulturnih dobara predviđa se da je namjena ovog kulturnog dobra naučna, edukativna i turistička.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije