17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

„Hajdukova ’71“ oduševila publiku i vratila prošlo vrijeme…

Knjige Hajdukova ’71., autora Maria Garbera, sportskog novinara i publiciste, koji na zanimljiv način interpretira priče igrača te slavne nogometne generacije, predstavljena je sinoć publici u Porto Montenegru.

Na jedan sasvim drugačiji način kada su u pitanju promocije knjiga, kroz interaktivnu komunikaciju, voditelja programa, poznatih nogometaša, funkcionera, publike i gostiju iz Splita putem Skyp-a, predstavljena je knjiga, koja donosi priče igrača te slavne generacije: Vukčevića, Džonija, Gluića, Buljana, Holcera, Lemešića, Ivkovića, Hlevnjaka, Nadoveze, Jerkovića, Pavlice, Oblaka, te još niz zanimljivih priča poznatih Splićana, od ugostitelja, preko istaknutih ljudi iz javnog života.

O knjizi su govorili Slaven Luštica, sin trenera Slavka Luštice, Petar Lovrić, dugogodišnji funkcioner Hajduka iz perioda uspješnih godina – „zlatnih godina-zlatne generacije“, Miroslav Bošković, bivši igrač Hajduka, a kasnije i beogradskog Partizana te iste slavne zlatne generacije, Danilo Popivoda igrač Olimpije i reprezentativac Jugoslavije, a kasnije i njemačkih prvoligaša.

Iz Splita putem Skypea, učestvovali su Ivica Šurjak igrač Hajduka i reprezentacije Jugoslavije, Marino Lemešić igrač Hajduka i Andro Damjanić sportski fotograf lista Slobodna Dalmacija, koji je zabilježio sve značajne događaje, kako je sinoć kazao u arhivi čuva preko 26.000 filmskih negativa.

„Kao svjedoci i na neki način sudionici svih tih događaja predložio sam Mariu Garberu da napišemo nešto što će ostati u povjesti, a upravo ’71.godina je povjesna godina za Hajduk, jer je nakon šesnaest godina osvojio titulu prvaka u tadašnjoj državi. Garber je napisao da Hajduk nikada nije u povjesti igrao takav nogomet, vrhunski za oko, vrhunski za rezultat “- kazao je između ostalog Slaven Luštica.

Kroz cijelu knjigu provlači se priča o treneru slavne generacije iz sedamdesete, Slavku Luštici, velikom Hajdukovom imenu, neizostavnom prvotimcu iz 1950. (odigrao sve utakmice) kada su „bili“ osvojili prvenstvo bez poraza, velikom treneru, ali i igraču vječne momčadi. Te godine je osnovana i Torcida.

Petar Lovrić, dugogodišnji funkcioner Hajduka, koji je čedredset dvije godine bio u klubu, podsjetio je na vrijeme trenera Slavka Luštice, barba Žige, kako su ga zvali, jer taj nogomet je plijenio, bio je jednostavan, igralo se kao što danas Barselona igra, a on kao trener je imao svoje postulate, koji su rezultirali…

„Trener Luštica je bio tvorac momčadi koja je nakon šesnaest godina osvojila prvenstvo, ali on nije bio tvorac samo momčadi već tvorac načina igre, najljepšeg nogometa koji je Hajduk ikada igrao“ – kazao je bivši nogometaš  Marino Lemešić.

Ivica Šurjak
Ivica Šurjak

Poznati nogometaš, legendarni kapetan Hajduka, Ivica Šurjak, prisjetio se kako ga je trenera Luštica sa samo sedamnaest godina uvrstio u prvu momčand Hajduka i to u derbiju protiv Partizana, i tada je postigao pobjednički gol.

„Kada mi je saopštio da ću igrati derbi nisam od petka do nedjelje spavao. Imao je hrabrost staviti me u momčad. Zaista moram biti zahvalan Luštici za sve ono lipo što se u mojoj sportskoj karijeri dogodilo“ između ostalog kazao je kazao je Šurjak.

Najčitanije