7 C
Kotor

Slušaj online radio

Uz njoke, muziku i suvenire skupljali novac za školu

Lijepo vrijeme, muzika i zanimljiva ponuda danas su na tivatsku gradsku rivu izmamili stotine posjetilaca iz cijele Crne Gore koji su došli na interesantnu manifestaciju nazvanu “Nostalične kuvarice – Teća od njoka” i sajam originalnih tivatskih suvenira.

“Teću od njoka” u kojoj se na rivi, direktno pred publikom, šest ekipa iz Tivta i Kotora takmičilo u pripremanju jednog od tradicionalnih bokeških jela – njoka sa mesom, priredio je hotel “Pine” u saradnji sa NVU “Karampana” iz Kotora i Turističkom organizacijom Tivat, dok se na tu veselu gastro-feštu sjajno ”naslonio” sajam suvenira i rukotvorina tivatskih autora, koji je organizovala NVO “Harlekin” iz Donje Lastve.

Za titulu najbolje “teće od njoka” takmičilo se ukupno 18 kuvara koji su cijelo Pine “obukli” u primamljiv miris šufrigece koji se širio iz velikih teća gdje se dinstalo meso sa dosta luka, pamidora i raznih začina, a na daskama direktno pred publikom, mijesile i valjale njoke – tijesto sa raznim primjesama koje se služio kao prilog uz bogatu mesnu salsu.

“Prezadovoljna sam posjetom i atmosferom na ovoj prvoj manifestaciji koju ćemo prirediti u okviru našeg projekta nazvanog “Nostalgične domaćice”. Ideja je da i tokom zimskih mjeseci oživimo gradsku rivu zanimljivim dešavanjima, te istovremeno sačuvamo stari duh Boke kroz njegovanje i prezentaciju domaćima i turistima, nekih njenih gastronomskih vrijednosti.”- kazala je direktorica hotela “Pine” Nevena Šakotić. On je najavila i sledeće događaje – takmičenje u pripremanju priganica pred Božić, takmičenje u kuvanju crvenog i crnog rižota tokom uskršenjeg posta i posebno zanimljiv dogašaj koji će se prirediti za Dan zaljubjenih 14.februara, kada će ovdašnje nevjeste koje je ljubav dovela u Boku, pripremati i prezentirati tradicionalna jela tipična za svoje zavičaje.

Uz muziku sastava “Redicool Triio”, brojni gosti na Pinima su se zabavljali i uz humanitarnu tombolu čiji je sav prihod namijenjen Osnovnoj školi “Drago Milović” iz Tivta. Na dvadesetak štandova izložena je i gomila maštovitih suvenira koje su dizajnirali i proizveli autori iz Tivta. Tu je bilo svega – od malih kamenih figura, predmeta od gline, drveta, stakla, slame, dekupaža, do keramike, novogodišnjih ukrasa i lutki u bokeškoj narodnoj nošnji.

“Raduje nas što su tivatski autori danas zaista izašli u velikom broju i prikazali se u najljepšem svjetlu. Htjeli smo da sugrađanima i turistima pokažemo da su i Tivćani jako kreativni i da mogu osmisliti i napraviti autentične suvenire, te da to nije velikoserijska dalekoistočna produkcija koja se najčešće nudi po našim suvenirnicama, već zaista originalan i vrijedan domaći proizvod.”- istakla je predsjednica NVO “Harlekin” Melita Ciko.

Izvor:S. L.

Najčitanije