26.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Knjižara “So” predlaže za čitanje

Izlog knjižare So
Izlog knjižare So

U vansezonskom kulturnom kalendaru našeg grada, sedmica pred nama može da bude šarenija ako pogledamo Preporuke za čitanje koje su i ovog puta vezane za hitove s minulog 60. beogradskog Sajma knjiga, ali i sa 1. internacionalnog Podgoričkog Sajma.

Usputnu priču o kulturi izloga nastavljamo podatkom da će tematski izlog hercegnovske Knjižare So u narednih 7 dana da bude u znaku održane Fešte jesenjih proizvoda, s knjigama o pečurkama, kulinarstvu, voćarstvu, pčelarstvu, bokeljskim biljkama, s Knjigom o žućenici u centru.

Knjiga o Aronu Džima Šeparda je remek-djelo o onome šta sve ljubav i herojstvo mogu ali i o onome pred čime su nemoćni. Aron je dječak čija se porodica doselila u Varšavu. Nakon kapitulacije Poljske Jevreji su izloženi pogromima. U nadi da će svoju porodicu tako moći da spase od smrti glađu, on se sa grupicom djece bavi krijumčarenjem kroz zidove oko Varšavskog geta. Neprestano im prijeti opasnost od jevrejske, poljske i njemačke policije. U ovom romanu Šepard je maestralno dočarao pogled djetea na najmračniji čas ljudske istorije. Izdavač je Laguna.

Ležanje na kauču je nova knjiga Irvina D. Jaloma u kojoj nam autor opisuje neobične odnose koje tri terapeuta ostvaruju sa svojim pacijentima. Sejmor je terapeut stare škole koji probija granice seksualne prikladnosti sa jednom svojom klijentkinjom. Maršala, koji sam pati od opsesivno-kompulsivnog ponašanja, muči uloga koju novac igra u njegovom odnosu sa pacijentima. Najzad, tu je Ernest koji je, vođen željom da pomogne i vjerom u psihoanalizu, izmislio nov pristup terapiji – totalno otvoren i iskren odnos sa pacijentom. Izdavač je Nova knjiga.

Oduvek sam znao da ću te ponovo videti, Aurora Li Edvarda Laga duhovit je i neobičan roman koji nas vodi kroz mnoštvo priča čiji junaci nikada nisu onakvi kakvi nam se čine na prvi pogled. Neposredno nakon potpisivanja ugovora koji ga obavezuje da za tri sedmice napiše memoare jednog magnata na samrti, najcjenjeniji američki pisac iz sjenke prihvata posao sasvim drugačije prirode: da razriješi zagonetku skrivenu u tajnovitom romanu koji Vladimir Nabokov nije dovršio prije smrti. Taj put će ga povesti od Njujorka preko Kalifornije sve do južnog Pacifika. Izdavač je Mandala.

Akrepski odred novi je roman Terija Pračeta. Poli Perks je morala na brzinu da postane dečko. Bilo je lako ošišati se i navući pantalone. Ali sad treba krenuti u vojsku ne bi li pronašla nestalog brata. Međutim, u toku je rat. Poli i ostali regruti zadesili su se u njemu bez ikakve obuke. Da bi dospjeli u srce neprijateljske terirorije moraju do krajnjih granica da stave na probu spretnost i snalažljivost. Izdavač je Laguna.

Ne pitaj me ko sam Ivane Lukić knjiga je u kojoj nepoznata lica, mladići i djevojke, u formi dnevničkih zapisa, pišu o svom unutrašnjem svijetu. To je svijet nesigurnosti, odrastanja, dosade, prvih strasti i ljubavi, životnih izbora, škole, profesora, roditelja, jednom riječju – svijet mladosti. Autorka sa neskrivenim simpatijama i razumijevanjem govori o mladalačkim dilemama. Njena blagonaklonost i iskrenost ne umanjuje oštricu kojom jasno i bez uljepšavanja ukazuje na one najintimnije i često najbolnije situacije u životu tinejdžera. Izdavač je Kreativni centar.

Saobraćajna početnica upoznaje najmlađe sa osnovnim pravilima koja važe u saobraćaju. Da bismo bili sigurni pješaci i spretni vozači svojih bicikala, rolera i trotineta, trebalo bi da steknemo neka osnovna znanja. Iz knjige ćemo naučiti kako se formiraju kolone pješaka, kako se ulica prelazi preko i van pješačkog prelaza. Takođe su opisane situacije na koje možemo naići na raskrsnicama, saznaćemo kako izgleda kad saobraćaj reguliše policajac a kako kad postoji semafor, te čemu služe saobraćajni znaci. Izdavač je Pčelica.

Prethodni članak
Sledeći članak

Najčitanije