16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Razvojni projekti ili uništavanje prostora

Mamula i Prevlaka-foto Boka News
Mamula i Prevlaka-foto Boka News

Vlada je nedavno poslala Skupštini Ankes ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža u Budvi kojim se kompaniji Adriatic propretis, grčkog biznismena Petrosa Statisa odobrava gradnja u Miločeru, produženje zakupa i smanjenje rente. Vlada želi i da u dugoročni zakup da ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula na ulazu u Boku Kotorsku.

Ove aranžmane, Skupština je jednom već odbila, ali Vlada za koju se špekuliše da je sada obezbijedila džokera iz opozicije – ne odustaje.

Skupština Crne Gore je krajem jula odbila vladin Prijedlog Aneksa Ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža i davanju u dugoročni zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula.

Za ova dva projekta Vlada nije uspjela da dobije većinsku podršku jer je, pored opozicionih partija, protiv bila i manja članica vladajuće koalicije – Socijaldemokratska partija.

Vlada nije odustala i sada Skupštini ponovo predlaže iste aranžmane koji su, navodno, u međuvremenu, izmijenjeni. Špekuliše se sa mogućnošću da će vladin džoker sada biti jedna od manjih opozicionih partija.

Opozicioni Demokratski front je protiv.

„Definitivno – mi bez stranih investicija ne možemo naprijed ali treba da se pruže bankarske garancije sa položenim depozitom gdje Crna Gora, u slučaju da se investicije ne ispunjavaju u roku, povlači te garancije i radi sama”, kaže funkcioner DF-a Veljko Vasiljević.

Mamula u znak sjećanja
Mamula u znak sjećanja

RSE: Da li je sam Ugovor, sa uslovima koje sadrži, za vas prihvatljiv?

Vasiljević: Taj ugovor bi bio prihvatljiv da je država normalna i da nemamo iskustva sa korupcijom, sa svim privatizacijama. Međutim, kada se rade ugovori iza leđa, da se jedan ugovor potpisuje za javnost, a da se drugi radi sa strane, da se ugovori objavljuju sa zacrnjenim stavkama kao što je bio slučaj sa Kombinatom aluminijuma… Sa tim iskustvima mi ne vjerujemo Vladi.

Ostrvo Lastavica na ulazu u Boku sa tvrđavom Mamula je, prema vladinoj zamisli, trebalo iznajmiti egipatskom biznismenu Samihu Savirisu na 49 godina po cijeni od svega 4.000 eura mjesečno što je od strane opozicije i SDP-a ocijenjeno kao nedovoljno.

Mamula budući sadržaji
Mamula budući sadržaji

Zakup miločerske Kraljičine plaže bi se za grčkog investitora Petrosa Statisa koji gazduje i Svetim Stefanom produžio sa 30 na 42 godine, a zakupnina se smanjila sa 500 na 350 hiljada eura. Statis bi na području koje se smatra draguljem crnogorske obale, dobio mogućnost da gradi stanove za prodaju.

Neće stambene zgrade u miločerskom parku

O vladinim motivima za izlaženje u susret interesima investitoru, ovih dana je za javni servis govorio državni sekretar Ministarstva turizma i održivog razvoja Predrag Jelušić.

„Investitor je, poštujući Ugovor o zakupu ostrva Sveti Stefan, uložio gotovo tri puta više sredstava u rekonstrukciju tog hotela. Drugo, investitor koji je imao sve one probleme oko rekonstrukcije hotela, ipak je uspio da završi taj projekat na kvalitetan način i da hotel Sveti Stefan i Crnu Goru ponovo pozicionira visoko na turističkoj mapi Evrope i svijeta“, naveo je Jelušić.

Kraljičina plaža Miločer
Kraljičina plaža Miločer -foto Boka News

Jelušić je rekao i da će, ako se ovi aranžmani ne prihvate, investitor pokrenuti spor pred međunarodnom arbitražom.

„To je jedna od opcija. Ili prihvatanje Aneksa ugovora ili moguća arbitraža koja ne bi bila dobra za Crnu Goru kao turističku i vrlo poželjnu investicionu destinaciju“, rekao je Jelišić.

Funkcionerka SDP-a Draginja Vuksanović kaže da je trebalo da predstavnik Vlade koji je pregovarao sa ovim investitorom o tome ranije razmišlja.

Vuksanović koja je ljetos, na optužbe DPS-a, stranke premijera Mila Đukanovića, da SDP da tjera investitore i onemogućava oporavak zemlje, odgovorila – da se svaki pojedinačni ugovor koji je Vlada sklopila sa investitorima za Kraljičinu plažu, Miločer i ostrvo Lastavica kosi sa crnogorskim zakonima, te da postoje rupe u ugovorima koje mogu dugoročno oštetiti Crnu Goru.

Vuksanović ni o novom vladinom Prijedlogu ne misli bolje.

„Pravnom analizom smo utvrdili da se ova verzija u pogledu najvažnijih odredbi ugovora suštinski ne razlikuje u odnosu na prethodnu. To upućuje na činjenicu da su i ove odredbe nezakonite“, konstatovala je Draginja Vuksanović.

Kraljičina plaža
Kraljičina plaža

Vladin Prijedlog nema podršku ni lokalnog, budvanskog parlamenta u kom je polovina odbornika potpisala tekst, neusvojene Deklaracije o zabrani gradnje u kompleksu Miločer jer, kako kažu – neće stambene zgrade u miločerskom parku.

„Novac uložen u ugostiteljske objekte se vrlo sporo vraća. Novac od stanova za tržište se vraća odmah, a na toj lokaciji može da se postigne strahovita cijena. Ovo je nastavak katastrofe – budvanizacije. Uništeni su: Budva, Petrovac, Rafailovići, dio Bečića… Ostalo je još da se i ova dragocjenost uništi. Ova rabota bi se u nekadašnjoj SFRJ smatrala sabotažom, diverzijom“, komentariše odbornik Građanskog pokreta URA Radosav Tomović.

Esad Krcić

RFE

Najčitanije