16 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor ponovo postaje matica Bokeljske mornarice – Antun Sbutega predložen za admirala

Skupština Bokeljske Mornarice
Skupština Bokeljske Mornarice

Izmjenom Statuta  Bokeljske mornarice, nakon četrdeset godina, podružnica Kotor transformiše se u matičnu organizaciju sa podružnicama Tivat, Herceg Novi i Beograd. Iz imena se briše 809. (Bokeljska mornarica 809.) tako da će ubuduće naziv organizacije biti Bokeljska mornarica Kotor, jednoglasno je usvojeno na sinoćnoj Skupštini Bokeljske mornarice podružnice Kotor, najstarije bratovštine mornara na svijetu, stare 12 vjekova.

Novom izmjenom Admiral ponovo postaje glavna ličnost u Bokeljskoj mornarici sa pravom veta na sve odluke ukoliko smatra da nisu u interesu Bokeljske mornarice. Admiral će se birati konsenzusom. Viceadmirala i predsjednika Upravnog odbora mornarice birati će se iz Matice.

Skupština Bokeljske Mornarice
Skupština Bokeljske Mornarice

Za admirala predložen je prof. dr Anton Sbutega, danas ambasador Crne Gore u Italiji, dok je tajnim glasanjem između dva kandidata Ilije Radovića i Saše Miloševića, Radović je predložen ponovo za viceadmirala. Za predsjednika Upravnog odbora predložen je Aleksandar Dender, a za zamjenika Brano Maslovar.

Obrazlažući predloge izmjena Statuta iz 2011.godine, predsjednik Upravnog odbora Aleksandar Dender kazao je da je nakon dugih pregovora i okruglog stola koji je okupio stručnu i naučnu javnost, jednoglasano podržan stav da se Kotoru mora vrati status matice.

Skupština Bokeljske Mornarice
Skupština Bokeljske Mornarice

„Izmjene Statuta mornarice uradila je posebna radna grupa, kojima su se suprotstavljale podružnice Tivat i Herceg – Novi, dok je pozitivno mišljenje imala podružnica Beograd. Bokeljska mornarica kroz vrijeme se morala prilagođavati političkim, ekonomskim i društvenim prilikama, a danas stoji pred velikim izazovima. Na kraju smo ipak postigli dogovor, ispravili jednu grešku, na čemu se zahvaljujem svima“ – kazao je između ostalog Dender.

Skupština Bokeljske Mornarice
Skupština Bokeljske Mornarice

Između dvije skupštine mnogo toga je urađeno, a jedna od najzančajnih aktivnost je svakako rad na upisu Bokeljske mornarice na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine. Posebno je apostrofiran i pohvaljen rad Odbora sa mladima, koji je doprinio da preko dvadeste mladih ljudi bude primljeno u članstvo, obnovi i popravci oružija, kao i nabavci uniforma, čulo se na sinoćnoj redovnoj Godišnjoj Skupštini.

Najčitanije