12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Iz mora izvučen još jedan torpedo, uskoro izložba

Rijeka - torpedo
Rijeka – torpedo

Još jedan torpedo izvučen je iz mora u Rijeci. Avionski torpedo modela 450 ribari su zakačili mrežom blizu bivše tvornice Torpeda, a s morskoga dna izvukli su ga pripadnici Specijalne jedinice policije “Ajkula”, donosi Radio Rijeka.

Rijetke su prilike za obilazak prostora nekadašnje riječke tvornice Torpedo, ostataka lansirne rampe – industrijske baštine u sve derutnijem stanju. Jedna takva bilo je današnje izvlačenje primjerka avionskog torpeda 450, a novinari su mogli pratiti cijelu proceduru.

Prema riječima vanjskoga suradnika Muzeja grada Rijeke Gorana Pernjaka, ovaj je torpedo sigurno izrađen u riječkoj tvornici. “Dugo tražimo nešto ovakvo, a sada smo napokon našli. Avionski torpedo jest zato što je riječka tvornica Torpedo radila tipove 533 za brodove i podmornice te 450 što su se bacala iz aviona. Ovo je avionski, što se vidi po dijelovima koji su na njemu, vidi se žiroskop i svi drugi dijelovi koji mu pripadaju”, kaže Pernjak.

Novinare je zanimalo ima li u moru još primjeraka takvih torpeda. Pernjak odgovara potvrdno i dodaje se da svaki put, zahvaljujući Ajkulama, u suradnji s MUP-om koji izdaje dozvole, torpeda na jednostavan način vade iz mora i otpremaju u muzej.

Ovome torpedu slijedi stručna obrada i uređivanje, kako bi uz ostale primjerke, koji datiraju od 1860. godine, bio izložen u Muzeju grada Rijeke u povodu 150. obljetnice toga izuma.

Iako je obljetnica iduće godine, otvorenje izložbe najavljeno za 21. ovog mjeseca.

Najčitanije