12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

SO Tivat – imenovane ulice

Sa sjednice SO Tivat
Sa sjednice SO Tivat

SO Tivat usvojila je danas predlog odluke o određivanju naziva ulica u naseljima Lepetane, Donja Lastva, Đuraševići, Bogišići, Milovići, Gošići, Krašići, Nikovići i Radovići, čime se stiču formalni uslovi za primjenu novog izbornog zakonodavstva na predostojećim lokalnim izborima krajem marta 2016.

Miomir Abović (TA) i Vladimir Arsić (Demokrate) kritikovali su opštinare što su, mimo znanja većine žitelja MZ Lastva-Seljanovo, prošle nedjelje u zgradi Opštine održali sastanak sa kakao je rečeno, „predstavnicima MZ Donja Lastva” na kome su ovi davali inicijative za imenovanje ulica u tom mjestu.

„Riječ je o fantomskom zboru građana MZ Lastva koja ne postoji, već postoji MZ Lastva-Seljanovo, održanom iza leđa javnosti jer taj skup nije bio nigdje oglašen niti su na njega građani pozvani. Riječ je o skupu nekolicine aktivista DPS i HGI koji su postigli konsenzus kako će se zvati ulice u Lastvi. Nisu sporna imena, već kako je ovo urađeno i odakle vama i HGI ekskluzivno pravo da dajete imena ulicama.”- upitao je Abović glavnu administratorku Jovanku Laličić (DPS) ne dobivši konkretan odgovor.

Laličić je prethodno polemisala sa opozicionarima kod usvajanja odluke o porezu na nepokretnosti, kojom se stope poreza na objekte u Tivtu od 1.januara naredne godine podižu od 11 do 34 posto, a značajno se povećavaju i poreske stope na zemljište. Iako su Arsić i Ivan Starčević iz NVO „Matica Boke” pozdravili činjenicu da je odluka, nakon velikog zalaganja opozicije, NVO sektora i građana, značajno izmijenjena u odnosu na prvobitni nacrt sa kojim je lokalna DPS-SDP vlast izašla prije oko dva mjeseca i izazvala buru negodovanja građana, Laličić im je kazala da je to bio samo „probni balon”.

Sa sjednice SO Tivat
Sa sjednice SO Tivat

„Već smo i tada rekli da ima prostora da se nacrt odluke preispita i nemojte samo sebi pripisivati te zasluge.”- odgovorila je Laličić, iako je lokalna vlast od svojih prvobitnih namjera odustala tek nakon ogromnog pristiska ukupne javnosti, čak i dijela svojih istaknutih aktivista i članova DPS i SDP.

„Privilegija usvajanja ovakvih odluka sa svim njihovim posljedicama je na većini. Intersantno je da ovdje žurite da ispunite zakonsku obavezu, a ćutite o tome da Vlada uporno uzvjegava da izvrši svoju zakonsku obavezu i da donese akt o određivanju visine boravišne takse za nautičke turiste, zbog čega Tivat trpi štetu koja se godišnje mjeri stotinama hiljada eura.”- kazao je Neven Staničić (CDU), poručujući odbornicima DPS i SDP koji su izglasali novu odluku o porezima, da „ima i drugih stvari gdje se može privređivati i prihodovati u korist građana”. Vladajuća kolaicija juče je u glasanju koje je bilo prava lakrdija jer se na momente nije znalo ni o čemu se parlament izjašnjava, prihvatila tek samo par „kozmetičkih” amandmana „Matice Boke” na predlog odluke o porezima, dok su ostale ozbiljne izmjene koje se tiču građevinskog zemljišta, odbili. Vlado Samardžić (SNP) upitao je zašto lokalna vlast žuri da ispoštuje Zakon o porezu na nepokretnosti i odmah donese novu i veću odluku o porezima, kada svoje obaveze nije ispoštovala kod imenovanja nove Opštinske izborne komisije u roku koji joj je propisao Zakon o izboru odbornika i poslanika. Vlado Arsić potom je pitao Laličićevu da li su validne sve odluke koje je stara OIK što joj je istekao mandat, u međuvremenu donosila o verifikaciji i prestanku mandata odbornika u SO, a kojima je DPS-SDP uvijek uspijevala da očuva svoju tanku većinu od 17 glasova u 32-članom parlamentu.

Sa sjednice SO Tivat
Sa sjednice SO Tivat

Novosel i dalje ćuti oko „afere komunalije”

Glasovima DPS i SDP odbijen je predlog Arsića da se imenuje višestranačka Komisija za preispitivanje obračuna komunalija za period 2004-2015 godina, čime je lokalna vlast po treći put u proteklih godinu dana blokirala pokušaje opozicije da se rasvijetli afera „Komunalije”. Opozicionari nisu bili zadovoljni ni odgovorima koje su na postavljena pitanja sa prethodne sjendice u međuvremenu dobili od Novosela, a koji je nastavio višemjesečnu praksu da od javnosti krije izvještaj interne opštinske Komisje što je u međuvremenu preispitivala ove obračune, a što je rezultiralo čak i novčanim kažnjavanjem nekih nižih činovnika.

„Kao zmija noge krijete taj izvještaj i obmanjujete javnost. Imate li vi granica u potcjenjivanju inteligencije građana Tivta.”-pitao je Abović Novosela podjsećajući na genezu gradonačelnikovih kontroverznih izjava u proteklih pola godine, vezano za famozni izvještaj opštinske Komisije, dok je Arsić Novoselu poručio da ga „ne vrijeđa moj intelekt šaljući mi ovakve neozbiljne odgovore.”

„Ovo je karikiranje stvarnosti jer ja nikoga ne vrijeđam niti obmanjujem. Odgovori su zasnovani na činjenicama, a one glase da izvještaj još nije konačan. Kada to bude slučaj, moja će biti i zadja odluka hoću li ga dati parlamentu ili ne.”- odbrusio je Novosel.

Izvor:S. L.

Najčitanije