15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori

Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori
Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori

Na nedavno završenom klimatskom samitu u Parizu, usvojen je Međunarodni sporazum o klimatskim promjenama. Kao rezultat dogovora 195 zemalja, Sporazum predviđa da se do kraja 21. vijeka globalno zagrijavanje smanji, a porast prosječnih temperatura ograniči na nivo koji će biti značajno ispod dva stepena celzijusa u odnosu na predindustrijski period. Sve zemlje su se obavezale i da dodatno sprovode napore koji će ograničiti rast temperature na 1.5 C. Ovaj sporazum nudi nadu da čovječanstvo može izbjeći katastrofalne klimatske promjene i sprovesti energetsku revoluciju, koja podrazumijeva smanjenje ili eliminisanje upotrebe fosilnih goriva tokom narednih decenija.

Na okruglom stolu organizovanom u sklopu pariskog samita, a posvećenom komunikaciji tematike vezane za emisiju štetnih gasova u sektoru turizma i niskokabonskom razvoju turističkih destinacija, u Parizu je govorila dr Jelena Janjušević, menadžerka programa koji zajednički sprovode Vlada Crne Gore i UNDP-,,Centar za održivi razvoj’’.

Tom prilikom predstavljen je projekat ,,Razvoj nikokarbonskog turizma u Crnoj Gori’’, koji finansira Globalni fond za životnu sredinu (GEF), a čiji je osnovni cilj da predloži mjere turističkog razvoja koje uključuju smanjenje emisija gasova s efektom staklene bašte, kao i da ohrabri razvoj Crne Gore kao niskokarbonske turističke destinacije. Ukazano je i na rezultate obračuna gasova s efektom staklene bašte iz sektora turizma za 2013. godinu, kada su iznosili 60 kt (kilotona). Janjušević je istakla da je Crna Gora prva država na svijetu koja je razvila detaljnu metodologiju za obračun emisija gasova s efektom staklene bašte iz sektora turizma, zasnovanu na najboljoj međunarodnoj praksi. Na taj način, Crna Gora dodatno potvrđuje svoju opredijeljenost za razvoj održivog turizma, koji se zasniva na poštovanju visokih standarda zaštite životne sredine i niskog uticaja na klimatske promjene i može biti generator investicija i novih radnih mjesta.

U okviru razgovora vođenog na okruglom stolu, posebna pažnja posvećena je načinu na koji evropske turističke agencije smanjuju svoj „karbonski otisak“, promovišući niskokarbonski turizam, te o spremnosti privatnog sektora da investira u niskokarbonski turistički razvoj. Bilo je riječi i o različitim metodologijama koje se koriste pri obračunu emisija gasova s efektom staklene bašte, o postojećoj zakonskoj infrastrukturi u oblasti mjerenja emisija ugljenika i njihovoj harmonizaciji u cilju podsticanja razvoja niskokarbonskog turizma. Tom prilikom, predstavljena su iskustva nekih konkretnih niskokarbonskih projekata iz Francuske, Maroka i iz nekoliko manjih ostrvskih država.

Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama prisustvovali su i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Najčitanije