17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Evropski forum žena u Herceg-Novom

Herceg - Novi
Herceg – Novi

Evropski forum žena, veliki međunarodni projekat koji okuplja žene lidere u oblasti politike, lokalne i državne uprave, kulture, umjetnosti, preduzetništva i drugih oblasti, održaće se krajem februara naredne godine u Herceg-Novom.

Inicijativu da Herceg-Novi, u okviru projekta Evropska prijestonica kulture 2021, bude domaćin ženama Evrope pokrenula je predsjednica Opštine Nataša Aćimović.
Forum je jedinstven po tome što će prvi put biti organizovan u Crnoj Gori i regionu, a ujedno će to biti i prvo okupljanje gradonačelnica evropskih gradova. Učesnice foruma imaće priliku da razmijene iskustva i stvore jači savez, koji je značajan za evropsku budućnost.

Konkretna podrška ovoj inicijativi stigla je od njemačke političarke i predsjednice Evropskog pokreta žena Doris Pak, koja je ujedno i koordinatorka nagrade Evropskog parlamenta za kinematografiju “Lux Prize”. Ona je izrazila zadovoljstvo što će, u saradnji sa koleginicama iz Herceg-Novog, organizovati događaj.

logo_epp_tGospođa Pak, bivša dugogodišnja članica i predsjednica Komiteta za kulturu Evropskog parlamenta, nedavno je, prilikom susreta sa direktorom projekta “Herceg Novi 2021” Aleksandrom Pekovićem u Briselu, visoko ocijenila rad na projektu Evropske prijestonice kulture 2021. i uputile pohvale na konceptu kandidature Herceg-Novog. Kao izuzetan značajan segment rada u okviru tog projekta, istakla je formiranje kreativnog regiona Boka Kotorska, kao osnovni model umrežavanja, zajedničkog rada i promocije na regionalnom i evropskom nivou.

U okviru Foruma, održaće se promocija evropske nagrade za oblast kinematografije i festival “Lux Prize”, koju je 2007. godine ustanovio Evropski parlament. Na taj način će, putem filmske umjetnosti, biti otvorene mnoge važne teme, uključujući i položaj žene u savremenom evropskom društvu.

Najčitanije