26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Podvodne edukacijske tabele u podmorju uvale Mir

Uvala Mir
Uvala Mir

Čak 144 nove vrste puževa i 49 vrsta školjaka otkrili su ronioci Ronilačkog kluba sv. Roko iz Bibinja na podmorskom lokalitetu Kampanel u uvali Telešćica. Aktivni na projektima istraživanja i čišćenja podmorja Parka prirode Telašćica, članovi sv. Roka svoja su iskustva rezimirali na predavanju „Bogatstvo flore i faune podmorja Parka prirode Telašćica”, održanom prekjučer u sklopu Morskog utoraka Gradske knjižnice Zadar. Đani Iglić i Alen Petani iz kluba uz brojne fotografije prepričali su okupljenima u knjižnici na što su sve naišli čisteći Kampanel od stare ribarske mreže, čije je uklanjanje za sobom povuklo i otkriće čitavog niza novih organizama.

Kampanel kao sveti gral

Kampanel je sveti gral za nas ronioce, lokalitet bogat i florom i faunom, naglasio je Petani, pokazujući fotografije mathilde gemmulate, raphitome airopurpurete, raphitome bicolor kao i niza drugih organizama koje su sakupili.

Objašnjavajući razlike između pronađenih vrsta, kao i proceduru utvrđivanja jesu li pronađeni organizimi uistinu tamo po prvi put viđeni ili se radi o već otkrivenim vrstima, za što su kontaktirali i ne samo hrvatske, već i talijanske stručnjake, Petani nije izostavio spomenuti i sve ostale pozitivne aspekte zarona pod more.

To je svakako čišćenje, kao i prikupljanje informacija o životu pod morem, kao temelj primjerene brige za lokalitet, u ovom slučaju Park prirode Telešćica, što je naglasila u svom obraćanju prisutnima Milena Ramov iz parka.

– Na ovaj način znamo što imamo pod morem, što nam olakšava organizaciju zaštite podmorja, naglasila je dalje Ramov i dodala kako je više od polovine parka pod morem stoga u parku rade dosta projekata vezanih za more.

Plastika u ribljim plućima

Doprinos članova sv. Roka čišćenju i proučavanju podmorja parka je velik, istakla je Ramov i okupljene upoznala s novinom u Telašćici, postavljenjem podvodnih edukacijskih tabeli.

– U uvali Mir, koja je turistički jako atraktivna i koju po sezoni posjeti preko 100 tisuća posjetitelja, postavljamo podvodne tabele na kojima će pisati o bio vrstama koje se tamo nalaze kao i informacije o zaštiti podmorja. U planu je postavljanje šest tabela u dubini od jednog metra na potezu od 500 metara, informirala je Ramov.

U okviru Morskog utorka bilo je još riječi i o zagađivanju mora, o „rak rani”, ne samo mora, već i cijele planete – smeću. Članovi sv. Roka su nabrajali na što sve nailaze tijekom podvodnih akcija, posebice se osvrćući na plastiku čije čestice zastaju u ribljim plućima te stoga posredno i u ljudskim organizmima kroz riblju konzumaciju.

Najčitanije