21 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježeno 200. godina od osnivanja Osnovne škole Stoliv

“Prebirajući po spašenoj dokumentaciji, kao i prema arhivskim i drugim podacima, možemo sa sigurnošću utvrditi daje 1815. godine osnovana Pučka jednorazredna muška učionica u Stolivu, što znači da, ove 2015. godine, obilježavamo vrijedan datum – 200 godina od osnivanja naše škole” – kazao je Romeo Mihović, na sinoćnoj skromnom obilježvanju ovog značajnog jubileja u Domu kulture “Niko Bilafer” u Stolivu.

Nakon razornog zemljotresa 1979.godine, kada je razrušena kuća, Sheveglia, u kojoj se nalazila osnovna škola Rome Mihović sa drugarima iz susjedstva Nenadom Mirkovićem i Goranom Odalovićem sasvim slučajno došao je do vrijedne dokumentacije o istorijatu škole koju je sačuvao i godinama istraživao.

“Do prostorije nekadašnjeg kabineta mogao sam doći samo preko velike rupe koju sam premostio otpalim daskama i to „četvoronoške“.

Nijesam mogao vjerovati, da ispod mnoštva memljivih papira, školskih blokova, smeća, proviruje poneki stari dokument, ovjerena dokumentacija, krasopis perom i mastilom. Razgrćući pažljivo, odmah sam shvatio vrijednost te dokumentacije i da se radi o školskoj arhivi od preko sto godina. Jeli moguće i kako se desilo da ta dokumentacija doživi ovakvu sudbinu. Koliko god izgledalo patetično, zasramio sam se u ime svih koji su to dozvolili, a pred onima koji su je uredno čuvali sve do zemljotresa koji nam je inače za sve kriv. Najstarija i najvrijednija dokumentacija bila je uglavnom vlažna, tako da sam je danima širio u suvom prostoru kod mene kući, otprašivao i slagao u kartonske kutije, uvijene u najlonske kese, i uz sredstva protiv velikog broja grinja, pohranio u suvu prostoriju. O svemu sam obavijestio Udruženje „Kamelija“, MZ Stoliv kao i Istorijski arhiv u Kotoru kasnije, sa kojim ćemo u narednom periodu raditi na njenoj daljoj zaštiti i izučavanju ” – kazao je prisutnima Mihović.

Prema dokumentaciji prvi učitelj davne 1815. je bio don Lovro Lorenzin. Škola je bila privatana a izdržavana je od Općine Stoliv, a posljednja učiteljica 1978.godine Anka Pavlović koja je i stanovala u školi.

O kojem se vremenu radi, podsjetićemo kratko o nekim istorijskim činjenicama.

Mletačku republiku, koja je ovdje bila oko 400 godina, uništio je Napoleon 1797. godine, a Boka je, za zelenim stolom, pripala Habzburškoj monarhiji. Zatim su uslijedile kratkotrajne vladavine Rusa 1806. i Francuza 1807-1813. Austro-ugarska 1814. počinje svoju, 104 godine dugu vladavinu i na ovim prostorima ostaje do sloma 1918. kada se osniva Kraljevina SHS (Jugoslavija) koja traje do II svjetskog rata.

Znači osnivanje škole u Stolivu, dešava se neposredno nakon ponovnog dolaska Austrije na ovim prostorima 1914. godine.

Školstvo je svakako jedna od glavnih komponenti kulturnoga razvitka Boke Kotorske.

Pri benediktinskim i franjevačkim samostanima još od 10. vijeka postojale su privatne i vjerske škole. U 14. vijeku Kotor je imao javnu školu sa šest razreda, a u 16. vijeku školu za djevojčice. Za vrijeme Mlečana ovdje nije podignuta ni jedna škola, a za vrijeme Austrije otvorene su tri javne škole, po jedna u Kotoru, Budvi i Herceg Novom.

Francuzi su poklanjali školstvu veću pažnju pa je svaka općina trebala imati škole za dječake, a kotar i školu za djevojčice. U osnovnoj školi nastavni jezik je bio hrvatski, a kasnije u gimnaziji talijanski, francuski i djelimično hrvatski.

“Tako su u Boki Kotorskoj kao i u ostalim primorskim središtima Dalmacije postojali gotovo jednaki uslovi obrazovanja što se odrazilo i u broju intelektualaca kroz vjekove kako piše Vanda Babić o kulturnom životu Boke Kotorske uoči preporoda” kazao je Romeo Mihović.

Organizatori večeri bili su Udruženje “Kamelija” i MZ Stoliv.

Najčitanije