15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Plastika će za 10 godina zagušiti okeane

Morski otpad
Morski otpad

Ukoliko se uskoro ne poduzmu učinkovite mjere, plastika će za 10 godina zagušiti okeane – ističe se u nedavno objavljenoj studiji koju su zajednički proveli Ocean Covservancy i McKinsey Centar for Business and Environment. U oceane se sada svake godine baca otprilike 8 milijuna tona plastike, ali će se otpad, prema predviđanjima, do 2025. godine udvostručiti. Studija također ukazuje na krivce – čak 60 posto plastike u more stiže iz gusto naseljenih područja u Kini, Indoneziji, Filipinima, Tajlandu i Vijetnamu.

Nastavi li se ovim tempom, za 10 godina će u oceanima biti 250 milijuna tona plastike, što će stvarati odnos plastike i ribe u omjeru jedan prema tri. Dakle, na tonu plastike imat ćemo tri tone ribe!

Osim riba, sve više plastike u morima ugrožava i opstanak ostalih morskih životinja, pa i ptica. Ne poduzme li se nešto kako bi se očistili oceani, gotovo sve morske ptice, njih 99 posto, imat će do 2050. godine plastiku u svojoj utrobi, što je velika prijetnja njihovom opstanku, pokazuje novo znanstveno istraživanje objavljeno u američkom časopisu Proceedings of the National Academy od Sciences.

Međunarodna skupina znanstvenika na osnovi podataka prikupljenih u cijelom svijetu, zaključila je da gotovo 60 posto svih vrsta morskih ptica već ima plastiku u svojim crijevima, te da je 90 posto morskih ptica jelo plastični otpad misleći da je hrana. Dodaju da količina plastike u želucima morskih ptica polako raste zadnjih 50 godina. Godine 1960. time je bilo pogođeno pet posto morskih ptica. Najteža situacija je na južnim oceanima, gdje živi najviše ptičjih vrsta uključujući pingvine i velike albatrose.

Šime Duvančić

www.dubrovnikpress.hr

Najčitanije