11 C
Kotor

Slušaj online radio

Održan „Prvi dan u prirodi“

Prvi put da se u Herceg Novom održao događaj u „nepopularnom terminu“, na prvi januar, neposredno nakon dočaka Nove godine. Naime, znajući sklonost Novljana ka dobrom raspoloženju u novogodišnjij noći, bilo je dosta skeptika da se bilo šta može organizovati nakon takve proslave.

Ipak, i pored oblačnog vremena, na izletu se okupilo 27 Novljana i njihovih gostiju. Ruku na srce, to su pretežno bili žene i djeca, dok su muževi ostali da „vidaju novogodišnje rane“. U svakom slučaju, ko je krenuo-nije se pokajao. U trosatnoj šetnji obišli su neposredno zaleđe grada i upoznali se za lokalnim zanimljivostima, Matkovića mostom, Kotobiljskom šumom, izvorom Zelenac, a dio priče bio je vezan za vegetaciju zaleđa, pa su se mogla čuti i upustva o jestivim biljkama koje se i sad, u januaru, mogu prikupiti u ovim krajevima.

Očito da ljudima nedostaje stalnih organizovanih aktivnosti ovog tipa i da se već skupilo dosta zainteresovanih koji inače nisu bili aktivni u zaleđu, niti su članovi planinarskih društava, NVO-a, sportskih klubova i slično. Sa tog stanovišta zajednički kalendar aktivnosti „Podigni glavu, otkrij Orjen“ već daje odlične rezultate, te u prve tri akcije broji ukupno oko 170 učesnika.

Organizator „Prvog dana u prirodi“ bila je opštinska Agencija za razvoj i zaštitu Orjena.

Naredno dešavanje iz ovog kalendara predviđeno je za vikend 9. i 10. januar, kad nas očekuje vikend sa čak tri događaja: Promocija trail trčanja (okolina sela Kameno), Školica zimskog guštanja „Moj Snješko Bijelić“ (okolina Vrbanja), te Turnir u trešeti i briškuli (Vrbanj).

Željko Starčević

v.d. rukovodioca Agencije za razvoj i zaštitu Orjena

Najčitanije