24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Reciklaža smanjila količinu smeća koja ide na deponiju

Tivat,riva,Pine,pogled na Porto Montenegro
Tivat

Komunalno preduzeće Tivat u saradnji sa lokalnom upravom, uspjelo je u onome čime se može pohvaliti malo gradova u Crnoj Gori – povećanju reciklaže otpada i smanjenju količina smeća koje na kraju neprerađene završavaju na deponiji Možura kod Ulcinja. Takav rezultat postignut je uprkos činjenici da su komunalci iz grada tokom ljetnje turističke sezone odnosili rekordno velike količine komunalnog otpada.

Naime, za deset mjeseci prošle godine tivatski komunalci prikupili su ukupno nešto više od 5.700 tona komunalnog otpada, što je za petinu manje nego u uporednom periodu 2014. Sa druge strane, istovremeno se bilježe i rekordne količine prikupljenog, primarno selektovanog, otpada koji je umjesto da bude odložen na deponiju, recIkliran i ponovno vraćen u upotrebu. Tivćani su za deset mjeseci 2015 savjesno selektovali i sakupili 190 tona papira i kartona, te 6 tona PET ambalaže. Prikupljeno je blizu 16 tona čvrste plastike i oko 2 tone najlona.

Istovremeno, značajno su porasle i količine biorazgradivog, odnosno zelenog otpada pa je za deset mjeseci 2015. sakupljeno i iz grada odvezeno preko 3 hiljade tona ovog materijala. Zeleni otpad se odlaže nekadašnjoj deponiji smeća na Grabovcu gdje kao humus, služi njenoj rekultivaciji.

Komunalci i Direkcija za investicije i razvoj Opštine Tivat nastavili su i sa praksom izgradnje podzemnih kontejnera za odlaganje komunalnog otpada koji su se u proteklom periodu pokazali kao mnogo efikasnije estetsko, higijensko i tehnološko riješenje od klasičnih kontejnerskih stanica. Tako su lani stavljene u funkviju dvije nove lokacije za podzemne kontejnere na Seljanovu i to u Beogradskoj i Bokeljskog ulici, obje sa po 4 kontejnera kapaciteta po 1,1 kubik.

Što se nastavka popularizacije primarne selekcije otpada i njegovog recikliranja tiče, Opština je lani finansirala nabavku 20 standardnih kontejnera kapaciteta 1,1 kubik, a izrađeno je 9 novih boksova za PET ambalažu i 9 boksova za papir-karton, kojima je, uz ve postojeće stanice, proširena mogućnost primarne selekcije ovih vrsta otpada na gotovo cijelokupnoj teritoriji Tivta.

Najčitanije