23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Fotografije iz Crne Gore izložene u Briselu

Brisel izložba – foto MVPEI

Fotografkinja Đulija Kardović iz Rožaja pobijedila je na foto-konkursu na temu “Vrijednosti Evrope – Pogledi iz Crne Gore”, te je izložba njenih i radova još 18 fotografa iz naše zemlje otvorena juče u Evropskom informativnom centru u Briselu.

Direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Ajhorst ocijenila je da je zadivljujće sa koliko vještine su mladi crnogorski autori kroz svoje radove uspjeli da izraze bogatstvo i raznolikost evropskih vrijednosti.

„Kao što znamo Evropska unija nije sama sebi cilj. Unutar EU radimo zajedno na prevazilaženju izazova i podsticanju promjena, na bazi duboko ukorijenjenih zajedničkih vrijednosti. Divno je vidjeti kako ove vrijednosti izražavaju fotografi iz zemlje koja je na putu ka članstvu u Uniji“, kazala je ona.

Brisel izložba – foto MVPEI

„Ono što je zajedničko za ove fotografije je jedinstvena poruka da je, za mlade ljude u Crnoj Gori, biti dio ujedinjene Evrope zapravo obećanje boljeg života – obećanje koje se već ispunjava, kako se naša zemlja približava članstvu u Uniji,,“ naglasio je šef Misije Crne Gore pri Evropskoj uniji ambasador Ivan Leković.

Brisel izložba – foto MVPEI

Leković je podsjetio da su, u protekloj deceniji crnogorskog evropskog puta, prosječne plate i penzije u Crnoj Gori udvostručene, da crnogorski građani danas bez prepreka putuju Evropom, dok naši studenti, profesori i naučnici imaju jednak pristup prilikama za stručno usavršavanje i istraživanje, kao i njihove kolege iz Evropske unije.

Direktor za komunikacije i medije u Savjetu Evropske Unije Pol Riderman izrazio je zadovoljstvo da je Generalni sekretariajat Savjeta bio u prilici da ljubiteljima fotografije u Briselu predstavi ovako inspirativne radove mladih crnogorskih autora.

 „Vrijednosti Evrope – pogledi iz Crne Gore”
„Vrijednosti Evrope – pogledi iz Crne Gore”

Postavku izložbe čine 25 radova mladih crnogorskih fotografa i foto entuzijasta. Izložene fotografije selektovane su javnim glasanjem ljubitelja fotografije na zvaničnoj Fejsbuk stranici Misije Crne Gore pri Evropskoj uniji.

Pobjednička fotografija, autorke Đulije Kardović iz Rožaja, dobila je najveći broj „lajkova“, čak 5.391, što je autorki obezbijedilo novčanu nagradu od 500 eura i nagradno putovanje u Brisel.

„Vrijednosti Evrope – pogledi iz Crne Gore”
„Vrijednosti Evrope – pogledi iz Crne Gore”

Fotografije inspirisane vrijednostima čijem je stvaranju, unapređenju ili afirmaciji doprinio proces evropskih integracija Crne Gore dio su izložbe koju organizuju Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija i Ministarstvo kulture, u saradnji sa Generalnim sekretarijatom Savjeta Evropske unije.

Najčitanije