17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

„Montenegro Airlines“ dobio četiri zvjezdice za sigurnost

Montenegroairlinesov embraer E 195 na aerodromu Tivat
Montenegroairlinesov embraer E 195 na aerodromu Tivat

Crnogorska nacionalna aviokompanija „Montenegro Airlines“ (MA) slabije je rangirana od konkurenata iz regiona – nacionalnih aviokompanija država na prostoru bivše Jugoslavije u ovogodišnjem ocjenjivanju sigurnosti koje je sprovodi ugledni tim vazduhoplovnih stručnjaka okupljenih oko portala i kompanije „Airline Ratings“. Taj sajt upravo je objavio listu najsigurnijih aviokompanija, kao i prevoznika koji svojim putnicima pružaju najbolju uslugu. Ocjenjivano je ukupno 407 kompanija iz čitavog svijeta, od kojih je 148 dobilo maksimalnu ocjenu od sedam zvjezdica iz domena sigurnosti. Skoro pedeset avioprevoznika dobilo je samo tri ili manje zvjezdica, a 10 kompanija iz Indonezje, Surinama i Nepala, ima samo jednu zvjezdicu.

MA je od maksimalnih sedam, dobio četiri zvjezdice za sigurnost. Iako kompanija ima tzv. IOSA sertifikat, može slobodno da leti u zemlje EU i u posljednjih deset godina nije imala incidenata sa ljudskim žrtvama, na ovakav skor MA uticala je činjenica da našu kopmpaniju nije sertifikovala američka Savezna vazduhoplovna administracija FAA čija se potvrda veoma cijeni u vazduhoplovnoj industriji, kao i to što međunarodna Organizacija za civilno vazduhoplovstvo ICAO, crnogorskim vazduhoplovnim vlastima na posljednjem auditu dala ocjenu 4 od maksimalnih 8. Naime, ICAO po čijim mjerilima radi i „Airline Ratings“ je procijenio da crnogorske vlasti nisu dostigle prosječan nivo njihovih standarda u oblasti legislative, licenciranja vazduhoplovnog osoblja i operatora, odnosno istrage vazduhoplovnih udesa i incidenata.

Preostale tri nacionalne aviokompanije zemalja regiona „Airline Ratings“ je ocijenio bolje od MA, pa je slovenački „Adria Airways“ za sigurnost dobio pet, a „Croatia Airlines“ i „Air Serbia“ po šest od maksimalnih sedam zvjezdica. Srbijanski prevoznik dobio je maksimalnih sedam zvjezdica i u ocjenjivanju kvaliteta usluge koju „Air Serbia“ pruža putnicima, dok su „Croatia Airlines“ i „Adria Airways“ za to dobili po četiri zvjezdice. Ocjena u kategoriji kvaliteta usluge putniku za MA još nije objavljena.

Inače, za nasigurniju aviokompaniju na svijetu „Airline Ratings“ je i ove godine, treći put za redom proglasio australijskog nacionalnog avioprevoznika „Qanatas“, dok je na listi od 20 nasigurnijih na svijetu, iz Evrope ušlo njih pet – finski „Finnair“, holandski KLM, njemačka „Lufthansa“, skandinavski SAS i britanski „Virgin Atlantic“.

Izvor:S. L.

Najčitanije