17 C
Kotor

Slušaj online radio

U tajnosti isplaćuje manjinske akcionare

Hotel Mimoza
Hotel Mimoza

Većinski vlasnik HTP „Mimoza“ iz Tivta, kolašinsko-beogradski biznismen Đorđe Nicović počeo je prije dva dana u tajnosti da otkupljuje preostale akcije tog preduzeća od manjinskih akcionara – aktuelnih i bivših radnika te firme.

Potvrdilo nam je to više manjinskih akcionara koji su istakli da im Nicovićevevi predstavnici u poslovodstvu „Mimoze“ nude da prodaju svoj udio po cijeni od nešto preko 3 eura po akciji. Javni poziv manjinskim akcionarima zainteresovanim za prodaju inače, nigdje nije zvanično objavljen, a oni koji su za to zainteresovani idu već dva dana u kacelariju izvršnog direktora Bojana Miloševića kod čije sekretarice potpisuju adekvatne dokumente i daju potrebne podatke da im Nicović isplati njihov udio u preduzeću. To kolašinski biznismen inače, čini iz ukupno 6,5 miliona eura koje je tivatsko turističko preduzeće nedavno prihodovalo od prodaje svog najstarijeg hotela – „Mimoze“ na izuzetno atraktivnoj lokaciji u centru grada.

Iz menadžmenta „Mimoze“ nije odgovoreno na mejl sa pitanjima koja smo im ovim povodom putili. Direktor Milošević je na službenom putu sa kojeg se vraća naredne nedjelje, a pored brojnih nastojanja, nismo uspjeli doći do kontakta Sava Šćepanovića iz Kolašina, koji u ime većinskog vlasnika – firme „Gorska“, predsjedava Bordom direktora „Mimoze“.

Nicovićeva „Gorska“ iz Kolašina je vodeći vlasnik HTP „Mimoza“ sa 81,7 posto akcija je Nicovićeva kompanija „Gorska“ iz Kolašina, manjinski akcionari (aktuelni i bivši radnici „Mimoze“) posjeduju 13,48 posto kapitala, a ostatak je u rukama firmi podgoričkog biznismena Veselina Barovića, njegovih srodnika i blisko povezanih lica. Nicović i Barović „Mimozu“ kontrolišu još od 2002 kada su kupili 39 odsto njenih akcija od države, a ona im je tzv. batch sale metodom predala većinski paket, iako su izostala njihova ulaganja u hotele i objekte tivatskog HTP od 2,5 miliona eura u ugovorenom roku. Nicović i Barovič u međuvremenu su i na berzi kupovali akcije „Mimoze“ i došli do preko 86 odsto vlasništva, iako nikada nisu realizovali prema državi ugovorene obaveze da bi im ona predala oko 22 odsto svog kapitala po batch sale metodi. Već godinama „Mimoza“ u rukama aktuelnog većinskog vlasnika propada, a iz nje se sistematski izvlači novac što se pokazalo i na ljetošnjoj Skupštini akcionara kada se iz izvještaja revizora, pokazalo da je Nicović-Barović uprava „Mimoze“ dozvolila Barovićevoj firmi „Comersa“ da 2009 na „pozajmicu“ uzme 2,2 miliona eura živog novca „Mimoze“ sa računa tivatske firme u CKB. Revizorska kuća „Eurorev“ je revidujući poslovne knjige „Mimoze“ za 2014, konstatovala da „Comersa“ do ugovorenog roka 31.decembra 2012 tivatskoj firmi nije vratila ovaj novac, kao ni 341 hiljadu eura do tada dospjele kamate.

Hotel Mimoza
Hotel Mimoza

Tivatsko HTP 2014. je poslovalo sa gubitkom od skoro pola miliona eura, a 29. septembra prošle godine poslovodstvo „Mimoze“ je potpissalo ugovor da proda najstariji hotel „Mimoza“ ruskom kupcu. Hotel ukupne površine 4.800 kvadrata nalazi se na nalazi na izuzetno atraktivnoj lokaciji u centru Tivta, u malom parku na uglu ulica Maršala Tita, 21.novembra i Njegoševe, na 20 metara od mora. Njegov novi vlasnik je firma „Mimoza Group“ d.o.o. iz Tivta koju vodi ruska državljanka Anastasija Lašmanova. Novi vlasnik već je Opštini Tivat odnosno Ministarstvu održivog razvoja i turizma podnio zahthev za izdavanje urbanističko tehničkih uslova da sruši postojeći i na super atraktivnoj lokaciji od oko 5 hiljada kvadrata u srcu Tivta, izgradi novi kondo-hotel sa apartmanima za prodaju na tržištu.

Inače, prema nezvaničnim informacijama iza firme „Mimoza Group“ stoji bogati ruski biznismen Valerij Zadorin. On je vlasnik jene od najvećih firmi za trgovinu luksuznim proizvodima u Rusiji, kompanije „Aroma“. Zadorin je Tivtu u Krtolima izgradio luksuznu veliku vilu na Obali Đuraševića, dok u Porto Montenegru drži svoju jahtu koja takođe nosi ime „Aroma“.

Najčitanije